Društvo

„Obaramo zimske rekorde u potrošnji struje“: Može li Srbija to da priušti

FOTO: Boom93

FOTO: Boom93

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se zbog velike vrućine, u Srbiji troši više struje nego u zimskim mesecima.

„Finansijski stojimo dobro, struja se očekuje da danas i sutra bude najskuplja zbog ogromne potrošnje, zimski rekordi potrošnje se obaraju, nešto što nismo verovali da će da se desi, ne samo mi, već i region i Evropa“, kazao Vučić u obraćanju javnosti.

Vučić je rekao da se nada da će Srbija „otvaranjem bloka 3 i završetkom remonta Bajine Bašte“ uspeti da reši sve probleme koje ima i da ih građani neće osetiti.

U Srbiji se prethodnih dana beleže velike vrućine, a tropski dani i noći, uz deficit padavina, potrajaće do daljeg. Maksimalna temperatura u Srbiji narednih dana će biti do 40 stepeni.

Vučić je u obraćanju javnosti rekao i da je, što se finansija tiče, Srbija „likvidna i izuzetno solventna“.

„Radimo na popunama robnih rezervi, da bi magacini budu puni, uskoro krećemo u veliku akciji oko doodatne nabavke lekova, onih lekova koje spadaju u prvu pomoc i ratnu medicinu, da ne bismo došli do nestašica“, naveo je.

Prema njegovim rečima, Srbija je na tržištu kupila pet tona zlata.

„I time su rezerve zlata na najvišem nivou“, kazao je.

Govoreći o štednji, Vučić je kazao da je poverenje građana veliko.

„Dinarska štednja je 2012. bila 17,9 milijardi dinara, danas je devet puta više. Devizna štednja – tada je bila 8,3 milijardi, danas je 15 milijardi evra“, naveo je.