Društvo

Rezultati popisa – na Kosovu živi oko 1,6 miliona građana, na severu popisano više od 6.750 stanovnika

FOTO: Ilustracija/pixabay

FOTO: Ilustracija/pixabay

Preliminarni rezultati popisa sprovedenog od 5. aprila do 24. maja, pokazuju da na Kosovu živi 1.586.659 stanovnika, a na Severu Kosova - više od 6.750 stanovnika, rečeno je na predstavljanju rezultata, piše danas Kossev, koji prenosi i da je Agencija za statistiku ocenila da je na severu Kosova popis bio bojkotovan.

Kossev navodi  da je popis stanovništva na Kosovu sproveden od 5. aprila do 17. maja, osim u jedanaest opština južno od Ibra, u kojima je, na zahtev lokalnih vlasti, produžen za nedelju dana i završen 24. maja.

Popis je realizovan novom digitalnom metodom. Popisivači su domaćinstva obilazili svakog dana, osim ponedeljkom, a elektronski se popisivala i dijaspora, za koje popis traje do kraja avgusta.

Upitnik je sadržao više desetina pitanja, na sedam formulara, od kojih se jedan bavi i evidencijom posledica rata 1998/1999 godine.

Prema ranijim podacima, kazna za one koji su odbili da se popišu ili su dali pogrešne informacije, može dostići i do 2.000 evra.

Prelimirani rezultati
Agencija za statistiku, kako je i najavila, danas je izašla sa prvim, preliminarnim rezultatima ovog popisa.

Oni pokazuju da na Kosovu živi 1.586. 659 stanovnika. Među njima je 795.046 muškaraca i  791.614 žena. U dijaspori do sada je popisano 600.000 ljudi.

Prištinski mediji prenose da je  popis pokazao da je u 9 od 38 opština došlo do povećanja broja stanovnika u odnosu na popis iz 2011. godine. U ostalim opštinama došlo je do smanjenja.

Popis je pokazao i prosečnu starost, prenosi Koha – 34,82 godine, kao i prosek broja članova jednog domaćinstva – 4,5 ljudi.

Opština sa najvećim brojem stanovnika je Priština, pokazali su rezultati. Tamo se popisu odazvalo 227.154. Posle Prištine sledi Prizren (147.428), a potom i Uroševac (109.345).

Kada je o  srpskim sredinama južno od Ibra reč, najveći odziv na popisu bio je u opštini Gračanica, gde se popisalo 19.371 stanovnik, a potom u Štrpcu – 10.819 ljudi.

Statistika za sever Kosova
Predstavljajući statistiku za sever, rukovodstvo Agencije za statistiku ocenilo je da je u tom delu Kosova popis bio, kako kažu, bojkotovan.

„U četiri opštine na severu Kosova su bojkotovali, ali imamo i podatke i za taj deo i završni izveštaj će pružiti podatke i za domaćinstva i za njih“, kazao je danas Avni Kastrati.

Obrađeni podaci su pokazali da na Severu živi nešto više od 6.750 stanovnika koji su se popisali.

„Severna Mitrovica 2.349 stanovnika, Leposavić 3.207 stanovnika, Zubin Potok 758 stanovnika i Zvečan 455 stanovnika“. Kastrati ne očekuje da će se konačni rezultati mnogo menjati.

Većina građana na Severu popisivače nije ni videla
Pre početka popisa govorilo se o poteškoćama u sprovođenju tog procesa na Severu Kosova, zbog nedovoljnog broja popisivača, odnosno njihovih ostavki, ali i izostanka adekvatne kampanje.

Ovo je drugi popis stanovništva na Kosovu od 1999. godine, nakon onog iz 2011. godine koji su Srbi, i sa severa i sa juga, gotovo potpuno bojkotovali.

Da neće učestvovati na novom popisu, na samom početku procesa poručilo je više srpskih stranaka na Kosovu, dok je Srpska lista u ime svih građana srpske nacionalnosti saopštila da ni oni na popisu neće učestvovati.

Agencije za statistiku Kosova su se od početka procesa oglašavale, navodeći da se suočavaju sa pojedinim problemima u realizaciji popisa na Severu.

ipak, naglašavale su da  se pois i tamo odvija nesmetano i po njemu – uspešno.

Sa druge strane, pred sam kraj popisa u maju, ali i par nedelja po njegovom završetku, razgovarali smo sa više desetina građana grada na Ibru.

I tokom prve, ali i druge ankete, odgovori građana bili su gotovo jednoglasni – popisivače na Severu nisu videli i takvi im nisu zakucali na vrata.

Tokom prve ankete koju smo spoveli dva dana pred kraj popisa – pojedini građani nisu znali da se popis odvija.

„To mi je novost što sada čujem, stvarno ne znam“, kazala nam je tada jedna sagovornica sa Jarinja.

Osim toga, većina njih nije znala za kazne koje prete onima koji se ne popišu.

Da su im popisivači zakucali na vrata, popisali bi se ukoliko bi to uradili i ostali, kazala je većina sagovornika.

Iste stavove građani su imali i po završenom popisu. Popisivači ih nisu obilazili i nije im poznato da su obišli bilo kog stanovnika sa Severa Kosova.

I tada je bilo onih koji za ovaj proces nisu ni čuli.