Hronika

Droga u džemu i baterijskoj lampi, zlatnici u termosu

Pixabay/Ilustracija

Pixabay/Ilustracija

U prethodnih nekoliko dana sprečen je niz pokušaja da se prenošenje droge preko granice zakamuflira u predmetima poput teglice džema i baterijske lampe.

Carinici su, 11. jula, na Gradini, u vozilu stranih registarskih oznaka koje je iz Holandije išlo ka Turskoj, u ručnom frižideru koji su putnici nosili sa sobom zatekli naizgled fabrički upakovan džem, senf i ljutenicu. 
 
Ubrzo je utvrđeno da su teglice sa hranom samo maska za pokušaj krijumčarenja marihuane i hašiša.
 
Nekoliko dana ranije, na istom prelazu, otkriven je pokušaj krijumčarenja hašiša u unutrašnjosti baterijske lampe koju jedan putnik nije ispuštao iz ruku. 
 
Pošto je to izazvalo sumnju carinika, baterijska lampa je pregledana, a u njenoj unutrašnjosti, umesto baterije – otkriven je grumen droge umotan u foliju.

Sličnan pokušaj zabeležen je i 10. jula na Kelebiji, kada je otkriven pokušaj grupe mladih, koja je iz Švedske krenula ka Crnoj Gori, da nekoliko različitih vrsta droge (kokain, ketamin i kristal met) sakrije među stvarima, a tablete ekstazija u puderu za stopala.
 
U večernjim časovima 11. jula, na prelazu Horgoš, carinici su kod putnika koji se iz Beča uputio ka Bugarskoj, pronašli termos ispunjen dukatima. Umesto da prijavi dragocenosti, putnik je u termos sakrio 69 zlatnika Franc Jozef, 11 dukata platine i 5 srebrnjaka.