Društvo

Ko kontroliše kvalitet vode na privatnim bazenima i zašto dolazi do trovanja hlorom?

FOto: bazen ilustracija

FOto: bazen ilustracija

Mnogi ugostiteljski objekti koji u svojoj ponudi imaju bazene hvale se da su kapaciteti za ovaj vreli vikend popunjeni, a karte za mesta kraj bazena rasprodate. Gužve će biti i u akva-parkovima širom Srbije, kao i na gradskim bazenima, a veliki broj kupača otvara pitanje kvaliteta vode.

Kraj juna obeležile su vesti o trovanju dece hlorom na zatvorenim bazenima. Jedan slučaj se desio u „Petrolendu“ u Bačkom Petrovcu, gde je grupa dece koja je bila na zatvorenom bazenu prijavila kašalj, mučninu, svrab i peckanje očiju. Petoro dece je primljeno u Dečiju bolnicu u Novom Sadu.

Iz „Petrolenda“ su javnosti poručili da im je žao zbog incidenta koji se desio i da će detaljniju izjavu dati kada nadležne inestitucije izvrše kontrolu i detaljnu analizu.

Dva dana kasnije slična situacija desila se i u Doboju u Republici Srpskoj, gde je više od 20 osoba prijavilo otežano disanje, kašalj, nagon za povraćanje i crvenilo očiju.

Iz Službe hitne pomoći Doboja su medijima rekli da je 15 dece primljeno na pedijatriju, jedno je poslato kod pulmologa, a četvoro je zbrinuto u službi hitne pomoći. Dodali su da klinička slika govori o trovanju hlorom, iako su se u tom slučaju čekali rezultati analiza.

U oba slučaja do pojave simptoma došlo je posle kupanja na zatvorenim, privatnim bazenima. Slično je bilo i pre dve godine u Subotici, kada je disajne probleme prijavilo više članova vaterpolo kluba „Spartak“. Laslo Joža, predsednik vaterpolo kluba, tada je rekao da je trovanja verovatno došlo jer je veća količina hlora sipana u mali bazen, usled čega je došlo do reakcije u vazduhu.

Ispravnost vode u javnom bazenima i kupalištima u Srbiji kontrolišu Zavodi ili Instituti zdravlja kojima teritorijalno pripadaju. Ivana Ristanović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda kazala je ove nedelje da je u Beogradu kvalitet vode na javnim bazenima zadovoljavajući i da se ona kontroliše nedeljno.

Kada su u pitanju privatni bazeni, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda za N1 kažu da vodu iz privatnih akva-parkova i javnih bazena uzorkuju na osnovu pojedinačnih zahteva, ili u malom broju slučajeva na osnovu ugovora. Za nadzor ispravnosti vode na tim kupalištima, dodaju iz Zavoda, zadužena je Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja.

Više na LINKU.