Društvo

Roditelji pitaju zašto: Ekskurzije u Trećoj gimnaziji i po 20.000 skuplje nego u drugim školama

Ponude za ekskurzije u inostranstvu u narednoj školskoj godini već su stigle, a roditelji đaka Treće beogradske gimnazije tradicionalno se pitaju – zašto su njihove ekskurzije najskuplje? Ponuda koju su dobili maturanti "Treće" skuplja je za 20.000 dinara i više od slične ekskurzije u drugim beogradskim školama.

Treća beogradska gimnazija, Vračar. Deo Beograda koji već decenijama važi za elitni i u kojem je sve skuplje, od kvadrata i zakupa stana, pa do đačke ekskurzije. Tako su budući maturanti Treće gimnazije dobili ponudu da početkom oktobra šest dana obilaze sever Italije po ceni od 84.900 dinara.

Mama jednog od njih, koja nam se obratila, napominje da ekskurzija ne samo da je skuplja od onih koje se organizuju u drugim školama, već se iznos plaća u samo četiri rate, u odnosu na šest koliko je u drugim školama.

Ona kao primer navodi Matematičku gimnaziju, u kojoj obilazak Italije, Francuske i Španije osam dana (sedam noći) košta 78.000 dinara, a roditelji su još u maju počeli da plaćaju rate. Slično je, kaže, i u Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji, čiji maturanti će takođe put severne Italije, i to po ceni od 70.000 dinara. Ekskurzija se otplaćuje u šest rata, od maja do novembra ove godine.

Ponuda koju je Medicinska škola dobila za šestodnevnu ekskurziju u severnoj Italiji iznosi 64.750 dinara i plaća se na sedam rata.

Da može još niže od toga, pokazuje ponuda jedne agencije koja sever Italije nudi za 49.500 dinara, a plaćanje se vrši na devet mesečnih rata.

Međutim, roditelji đaka Treće beogradske nisu imali izbor, jer je pred njih izneta samo jedna ponuda i to ona najskuplja. Kako kaže mama maturanta, o njoj su obavešteni 26. juna od strane razrednog starešine, a dat im je rok do 5. jula da se izjasne. Prema njenim saznanjima, u odeljenju njenog sina do sada je 15 roditelja reklo „da“, osam „ne“, a ostali se nisu izjasnili.

Prošle godine situacija je bila ista, napominje ona. Roditelji su dva puta odbijali ponude precenjenih putovanja, da bi se sve završilo time da je cela četvrta godina bojkotovala matursku ekskurziju i nijedno odeljenje nije išlo.

Našoj redakciji javila se i mama jednog učenika trećeg razreda Treće beogradske gimnazije, koju muči isto pitanje – zašto su njihove ekskurzije toliko skupe.

Ona kaže da je ove godine cena sedmodnevnog putovanja u Grčku 72.900 dinara, dok druge škole sličan aranžman plaćaju između 40.000 i 50.000 dinara.

Ekskurziju za učenike trećeg razreda organizuje ista agencija kao za maturante, a prema rečima naše sagovornice odziv je od lošeg došao do osrednjeg. Naime, kako je objasnila, inicijalno se za ekskurziju prijavilo sedmoro do desetoro dece po odeljenju, da bi ovih dana bilo blizu polovine prijavljenih od oko 300 učenika tećeg razreda ove gimnazije.

Više na LINKU.