Društvo

Galetin: Nelogično da Srbija uvozi mleko i meso

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Zabrinjavajuće stanje u srpskom agraru beleži i poslednji poljoprivredni popis Republičkog zavoda za statitstiku, objavljen ove godine. Gotovo da nema sektora koji ne beleži pad u odnosu na anketu Zavoda iz 2018. Stručnajci upozoravaju da sa takvom poljoprivrednom politikom, odnosno odsustvom jasne strategije - Srbija, umesto sopstvene proizvodnje, povećava uvoz gotovo svih poljoprivrednih proizvoda.

Sastanak je usledio nakon niza incidenata u kojima su nastavnici bili žrtve, pa je tako početkom maja pretučen profesor u Bačkoj Palanci, dok je profesor Treće beogradske gimnazije povređen pri pokušaju da prekine tuču između dvojice đaka. Incidenti su se nastavili i nakon ovoga, te je na kraju školske godine majka jednog učenika fizički napala nastavnicu u novobeogradskoj osnovnoj školi "Jovan Dučić“. 


“Usaglasili smo Predlog izmena Zakona o krivičnom postupku, po kom lica koja rade u obrazovnom sistemu moraju imati isti status kao na primer advokati. Ne mogu imati status službenog lica ali za slučaj da budu povređeni na radnom mestu, psihički, fizički, da se ucenjuju na bilo koji način ili da ka njima bude uperen bilo koji oblik pretnji, sankcije mogu biti mnogo strožije nego za sve nas ostale”, izjavila je u Insajder intervjuu Đukić Dejanović.
Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dobrivoje Marjanović kaže za Insajder da će deo zakona koji se menja ući u javnu raspravu najverovatnije u septembru, te da se očekuje da bude usvojen do kraja kalendarske godine.
"Izdvojili su nas i zdravstvene radnike, čini mi se, u jedan poseban član koji će omogućiti da mi dobijemo mogućnost neke zaštite na poslu od onih koji sebi daju za pravo da mogu da utiču na neke stvari koje se tiču unutar obrazovanja, koje nisu baš primarne, to smo videli i u Bačkoj Palanci, i u Beogradu, i u Novom Sadu“, kaže Marjanović za Insajder.