Moj grad

Tradicionalni gulaš, pasulj i riblja čorba: Održan "Amurov kotlić" (VIDEO)

Foto: A. Antonijević/Boom93

Foto: A. Antonijević/Boom93

Povodom 20 godina od osnivanja Ribolovačkog društva „Amur”, u Azanji je održan „Amurov kotlić”. Ovo dešavanje je pre svega bilo zamišljeno kao takmičenje u kuvanju gulaša, pasulja i riblje čorbe. Kandidati su bili u mogućnosti da sudijama predstave njihove tradicionalne recepte na koje su, kako kažu, veoma ponosni. Međutim, od takmičara smo takođe čuli da im je ipak važnije međusobno druženje koje ovakve manifestacije donose.

Starosna granica nije postojala, tako da smo na terenu naišli i na mlade domaćine, ali i na one iskusnije koji su bez lažne skromnosti predstavili svoje specijalitete.

Kako smo saznali, zvaničan broj takmičara koji se prijavio je bio mnogo veći od onoga koliko je njih zapravo došlo na samo takmičenje, a razlog tome su bile veoma visoke temperature. Opština Smederevska Palanka je već nešto više od nedelju dana jedno od najtoplijih mesta u Srbiji, a vrućina je mogla da se oseti i u obližnjem selu. Bez obzira na to, Azanja je u toku održavanje ovog takmičenja mirisala na tradicionalnu kuhinju, ali se mogao osetiti i prijateljski duh koji je još više krasio ovo selo nadomak Smederevske Palanke.

Većina ekipa je želela sa nama da podeli utiske, pa smo tako na pitanje da li misle da će baš oni pobediti dobili razne odgovore koje možete pročitati u nastavku.

„Mislimo da ćemo mi da pobedimo jer smo u svemu najbolji.” Našalili su se mladi domaćini nakon što su nam objasnili da je glavni sastojak njihovog gulaša govedina. Sastojak koji ih čini posebnim nisu hteli sa nama da podele, jer, kako oni kažu „…to ne smemo da pričamo jer je to tajna.”

Sledeća ekipa je imala kratak i jasan odgovor na naše pitanje: „Naravno da očekujemo da ćemo da pobedimo jer imamo najboljeg majstora.” Jedan od takmičara je takođe dodao sledeće: „Pa to ne može da bude lepši gulaš od ovog koji mi spremamo, jer ima mnogo zeleniša i svega i svačega.”

Tradicija na ovom takmičenju je igrala veliku ulogu, te su članovi ekipe „Martini” izjavili da su spremali gulaš po starom receptu baba Marte koji je u porodici više od 100 godina. Njihov odgvor na naše postavljeni pitanje o pobedi je bio sledeći: „Nadamo se da ćemo da pobedimo, a odvaja nas jedinstvenost koja se ogleda u malim stvarima, kao na primer začini ali i ono što stavljamo u naš gulaš.”

U sledećem video prilogu možete pogledati ceo razgovor sa takmičarima, ali i osetiti delić atmosfere.

Piše: Aleksandar Antonijević, dopisnik Boom 93 iz Smederevske Palanke