Moj grad

Kako rade radnici na otvorenom: Šta kaže zakon, a kako se ponašaju firme?

FOTO: Youtube/Screenshot

FOTO: Youtube/Screenshot

U Požarevcu, ali i celoj Srbiji danima se beleže tropske temperature, koje u nekim mestima prelaze i 40 stepeni.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, trenutne temperature u Srbiji se klasifikuju kao „ekstremno visoke“. Na teritoriji cele zemlje proglašeni su žuti i narandžasti meteoalarmi.

Narandžasti meteoalarm znači da su temperature visoke i da mogu biti opasne po ljude i životinje.

Institut za javno zdravlje „Batut“ je 12. jula saopštio da je u većini mesta u Srbiji toplotni talas počeo 8. i 9. jula i da će najverovatnije trajati do 21. u mesecu. Za period od 12. do 19. jula „Batut“ je upozorio da će u većem delu Vojvodine prоgnоzirаnе maksimalne temperature vаzduhа biti u каtеgоriјi „vеоmа оpаsnе pојаvе“. Institut je objavio preporuku da se izbegava boravak napolju u toku naјtopliјeg dela dana – od 10 do 17 časova.

Preporuke su i da se izbegavaju naporne fizičke aktivnosti, a ukoliko je neophodno, preporučuje se odlaganje za hladniјi deo dana, rano uјutru ili kasno popodne.

Ipak, za građevinske radnike, putare i druge koji rade na otvorenom, ovo samo i ostaje na novu preporuke, s obzirom na činjenicu da ih deo poslodavaca ne primenjuje.

To nije čudno, ako se uzme u obzir da zakoni ne obavezuju poslodavce ni na šta u vezi sa visokim temperaturama, već oni sami donose procenu o bezbednosti.

Iz JKP "Komunalne službe" u Požarevcu navode, da kada su ovako visoke temperature, radnici koji rade na iznošenju smeća ranije krecu sa ovim poslom već od 5 časova ujutru.

Radnici na terenu češće prave pauze i dobijaju hladnu kupovnu vodu.

Direktor ovog preduzeća, Marko Marjanović navodi da nisu u mogucnosti da skrate radno vreme, jer bi to značilo da će neki građani biti uskraćeni za iznošenje smeća.

"Pored građana trpeo bi ceo grad što se tiče čistoće i sređivanja. Naši radnici moraju da kose sve javne površine po planu i programu, a po istom planu se čiste i peru ulice. Neophodno je da se iznošenje smeća odvija u jednom kontinuitetu, tako da bukvalno svi radnici rade 24 sata 365 dana", rekao je Marjanović.

Na terenu su i radnici JKP "Vodovod i kanalizacija", a prema informacijama koje smo dobili iz ovog javnog preduzeća, radnici koji su na terenu prave pauzu u radu između 14 i 17 časova.

"U ovom delu dana radnici se povlače sa terena, a dok rade, dostavlja im se voda redovno", rekao je direktor Aleksandar Dimitrijević.

Još 2007. godine Vlada Srbije donela je Preporuku kojom se poslodavcima sugeriše da organizuju rad na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temperatura, naročito u periodu od 11 do 16 časova, ali samo ukoliko to dozvoljava proces rada.

Poslodavac je dužan da u skladu sa Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu obezbedi zaposlenom rad na radnom mestu i u radnoj okolini u kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu. Takođe, on je dužan da Aktom o proceni rizika uzme u obzir i rizike po zdravlje zaposlenih koji rade na otvorenom pri visokim temperaturama.

U Smernicama se navodi da poslodavac ne može uticati na spoljašnje faktore, kao što su sunčevo zračenje, temperatura i vlažnost vazduha, ali primenom mera iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu može se u velikoj meri izbeći ili smanjiti toplotni stres.

U praksi to znači da nije propisana zabrana rada u slučaju visokih temperatura, ali poslodavac mora biti svestan svoje odgovornosti za bezbedan i zdrav rad.