Moj grad

Pemci 1: Prva toplana koja kombinuje dva obnovljiva izvora energije

Toplana Pemci 1 u Kladovu instalirala je solarnu elektranu snage 50 kW i postala prvi kupac-proizvođač među toplanama, kao i prva toplana koja kombinuje dva obnovljiva izvora energije - biomasu i energiju sunca.

Ova toplana je solarnu elekranu instalirala uz podršku USAID programa "Bolja energija" u Srbiji. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, koja je sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom obišla Pemce 1, navela je da je zahvaljujući donaciji Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), ugrađena je solarna elektrana koju će toplana koristiti za povećanje energetske efikasnosti i smanjenje emisija ugljen-dioksida.

- Približno 2.500 domaćinstava grejaće se na čistu energiju što će povećati i energetsku sigurnost Očekujem da USAID, kroz projekat "Bolja energija", podrži i softversko rešenje za efikasno upravljanje potrošnjom energije u ovoj toplani što će dodatno smanjiti troškove - ukazala je ona dodajući da je u poslednjih godinu i po dana kapacitet prozjumera u Srbiji povećan deset puta sa 6 MW na više od 65 MW.

Prema njenim rečima, država je stvorila povoljan regulatorni okvir za razvoj kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, a instalisani kapaciteti solarnih elektrana višestruko su povećani.

Više pročitajte na LINKU.