Društvo

Zloupotreba veštačke inteligencije - sve više prevara na internetu

Foto: Pixabay/ilustracija

Foto: Pixabay/ilustracija

Prevara na internetu u Srbiji je sve više, i sve su uverljivije; poslednja u nizu, a javnosti poznata, jeste zloupotreba lika i glasa predsednika Vlade Srbije! Revolucionarna tehnologija veštačke inteligencije omogućava da se za nekoliko minuta napravi verodostojna prevara. I tu moguća zloupotreba ne prestaje, posebno u politički polarizovanim društvima, poput srpskog.

Prevare dobijaju nove oblike - za kratko vreme su se na društvenim mrežama pojavile desetine snimaka poznatih ličnosti, montiranih uz pomoć veštačke inteligencije. Tako u jednom lažnom snimku predsednik Srbije, sa jakim ruskim akcentom, poziva građane da uplatom na neki račun investiraju u NIS. U jednom drugom lažnom snimku, biznismen Miroslav Mišković poziva Srbe da ulože u njegov super kompjuter koji, kako se navodi, sam množi novac. Iako nemaju tačan broj krivičnih prijava koje se tiču zloupotrebe veštačke inteligencije, iz Posebnog odeljenja za visoko-tehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu kažu za Marker da ih je sve više.

"Građani prevashodno treba da budu upoznati sa činjenicom da se novac na internetu ne može steći bez ikakvog znanja o njegovom korišćenju, te apelujemo na sve građane da pažljivo koriste internet, da obraćaju pažnju na video-zapise, naročito na facijalnu ekspresiju govornika u slučaju upotrebe veštačke inteligencije, s obzirom na učestali broj prijava poslednjih nekoliko godina", navelo je Tužilaštvo.
Veštačka inteligencija je nastala u nameri da ljudima olakša život i, za nekoliko godina, jeste transformisala čitave industrije. Međutim, ta revolucionarna tehnologija omogućila je prevarantima da za samo nekoliko minuta zloupotrebe nečiji lik i glas.
 
"Postoje ogromne količine informacija, već godinama a naročito sa ekspanzijom društvenih mreža i ljudi ne obraćaju pažnju na neke mnogo važnije stvari kada konzumiraju sadržaj i ovakve stvari poput tih prevara, koje deluju uverljivo a nisu, mogu da prođu zbog toga što ljudi, naročito kod onih koji nemaju visok nivo svesti o takvim prevarama i motivima ljudima koji stoje iza tih prevara. Oni često nemaju vremena i ne obraćaju pažnju na detalje koji odaju takve prevare", kazao je za Marker Bojan Perkov iz Šer fondacije.
Prošle nedelje zloupotrebljeni su lik i glas premijera Srbije u snimku u kojem se govori o nepostojećim privrednim projektima Vlade. Odeljenje za visoko-tehnološki kriminal odmah je reagovalo po službenoj dužnosti, a deo javnosti se zapitao zašto je takva reakcija izostala kada su, na primer, na Televiziji Pink objavljeni montirani snimci pojedinih opozicionih političara.
"Da bi postojalo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti neophodno je da se upotrebom veštačke inteligencije npr. neko lažno predstavlja kao službeno ili vojno lice u nameri da pribavi kakvu korist (član 329 Krivičnog zakonika), da npr. lažnim prikazivanjem činjenica pokušava da dovede drugog (građanina) u zabludu da na štetu svoje imovine nešto učini (član 208 Krivičnog zakonika) i slično", navelo je Tužilaštvo.
Svi koji nisu službena ili vojna lica, a žrtve su zloupotrebe veštačke inteligencije, trebalo bi sami da se obrate Tužilaštvu. Kako je veštačka inteligencija relativno nova tehnologija, nema posebnih krivičnih dela koja tretiraju samo oblast te tehnologije. Prvi koraci napravljeni su ovog maja, kada je Evropska unija usvojila akt o upotrebi veštačke inteligencije. Međutim, teško je napraviti efikasan mehanizam za kontrolu upotrebe takve tehnologije, jer se ona menja iz dana u dan.