Društvo

Kako bolnica funkcioniše na visokim temperaturama

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Pojedini mediji preneli su ispovesti porodilja tokom vrelog talasa koji je zahvatio Srbiju. Porodilje navode za N1 da žene padaju u nesvest, da su bebe „komirane“, a ventilatori u sobama „crkavaju“.

Boom 93 kontaktirao je direktora bolnice, dr Draška Dačića kako bismo saznali kako Gradska bolnica funkcioniše na 40 stepeni.  

“Bolnica na visokim temperaturama funkcioniše zadovoljavajuće, prijemno je lepo rashlađeno. Što se tiče stare bolnice, prošle godine smo nabavili 15 klima uređaja i planiramo nabavku dodatnih za porodilište.”

Dačić navodi da su suočeni sa ograničenjima zbog starih instalacija koje ne mogu bezbedno da podrže veći broj klima uređaja. Zato su preduzete određene mere kako bi hlađenje učinili bezbednim.

“Nije problem da obezbedimo klime,  koliko je problem stara instalacija koja ne može da ih nosi. Preduzeli smo korake za hlađenje električnih tabli i uveli dežurstva kako bismo osigurali kontrolu i prevenciju. Sutra stižu novi klima uređaji za intenzivnu negu, porodilište i neonatologiju. Trenutno, porodilište delimično ima klima uređaje, ali nije puno popunjeno, što olakšava situaciju.”

Na Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" u Beogradu nalazi se Odeljenje visokorizičnih trudnoća, a prema svedočenju čitateljki koje održavaju trudnoću ili su se porodile ovde, nema klime, piše N1.

Paklene vrućine u porodilištu, zbog neservisirane klime, su još jedan u nizu pokazatelja da se zdravstvo u Srbiji nalazi u dubokoj krizi, a da su najranjiviji građani prepušteni sami sebi“, navodi portal Bebac.

Ovim putem apeluju na nadležne institucije da hitno reaguju i obezbede adekvatne uslove u svim porodilištima. Takođe, zahtevaju da se sprovede detaljna istraga o tome zašto se ovaj problem ponavlja iz godine u godinu, te da se utvrdi odgovornost svih koji su doprineli ovakvoj situaciji.

„Svaka majka i svako dete zaslužuju najbolju moguću negu, a to uključuje i obezbeđivanje normalnih uslova u porodilištu. Ignorisanje ovog problema je samo jedan od pokazatelja da mame i bebe nisu prioritet, što je sramota za celu zemlju“, ukazuju oni.