Moj grad

Bijenale "Golub i cveće Milana Besarabića" okupilo umetnike iz više od 15 zemalja

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

Za umetnike koji učestvuju na 4. Međunarodnom bijenalu i likovnoj koloniji „Golub i cveće Milana Besarabića“ danas je održan svečani prijem, kome su prisustvovali ambasadori Tunisa, Norveške i Tunisa, kao i šefica misije ambasade Iraka.

Međunarodno bijenale i likovna kolonija „Golub i cveće Milana Besarabića“ okupilo je umetnike iz Alžira, Etiopije, Sirije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Iraka, Turske, Rusije, Tunisa, Engleske, Azerbejdžana, Srbije, Crne Gore, Obale Slonovače, Egipta, Dubajia, Norveške, Rumunije, SAD i Saudijske Arabije.

„Uzevši u obzir da svakog umetnika krasi veliki senzibilitet, naročito u novoj okolini, iskreno se nadam da će neka impresija iz našeg grada postati deo vaše inspiracije“, rekao je gradonačelnik Saša Pavlović obraćajući se gostima iz stranih zemalja.

Foto: J. Milenković/Boom93

Prisutnima se obratila i predsednica Udruženja likovnih slikara „Đura Jakšić“ Snežana Milošević.

„Danas smo se skupili da sa ovim internacionalnim samitom pošaljemo snažnu poruku iz  grada Požarevca - da na planeti Zemlji zavlada samo mir“, poručila je ona.

Ambasadoru Alžira u Srbiji, Fatahu Mahrazu, šefici misije ambasade Iraka u Srbiji gospođi  Mejadi, ambasadorki Norveške u Srbiji Kristin Melosom i ambsadorki Tunisa u Srbiji Imen Lažili Amari uručene su zahvalnice i poklonjeni su im radovi umetnika.

Foto: J. Milenković/Boom93

 

Umetnicima koji su predstavljali pomenute zemlje na Bijenalu uručeni su sertifikati.

Umetnici iz Etiopije uručili su poklone gradonačelniku Saši Pavloviću.

Foto: J. Milenković/Boom93

Četvrto međunarodno bijenale i likovna kolonija “Golub i cveće Milana Besarabića“ održava se do 19. jula na Srebrnom jezeru. Organizuje ga Udruženje “Focus Europa“ za Jugoistočnu Evropu, uz podršku opštine Veliko Gradište.

Milan Besarabić rođen je u Čačku, a detinjstvo je proveo u Velikom Gradištu. Bio je svestran umetnik – vajar, slikar, pesnik i muzičar. Velikom Gradištu je poklonio zbirku skluptura, slika i crteža.

Foto: J. Milenković/Boom93
Foto: J. Milenković/Boom93
Foto: J. Milenković/Boom93