Društvo

Raspisan konkurs za 200 lokalnih i 7 regionalnih radijskih frekvencija u Srbiji

Foto: Pixbay/Ilustracija

Foto: Pixbay/Ilustracija

REM (Regulatorno telo za elektronske medije) je u utorak obavestio sve radio-stanice da im dozvole za emitovanje ističu 1. decembra bez mogućnosti ponovnog produženja.

S tim u vezi Regulator je raspisao Javni konkurs za izdavanje dozvole za pružanje medijske usluge radija u slobodnom pristupu putem terestričkog analognog prenosa na lokalnom području i području regiona.

Obuhvatiće ukupno 200 lokalnih i sedam regionalnih frekvencija.

Konkurs je zvanično otvoren objavljivanjem u Službenom glasniku.

Rok za prijavu i podnošenje dokumentacije je 60 dana, a procedura odlučivanja o zahtevima trajaće do 30 dana.

Za područje Grada Novog Sada predviđeno je izdavanje sedam dozvola za emitovanje na postojećim frekvencijama.

U pitanju su frekvencije komercijalnih emitera - 92.2 MHz (Radio 021), 98.8 MHz (Signal), 91.0 MHz (City), 100.6 MHz (Naxi Planeta), 107.5 MHz (TDI), odnosno crkvenih - 91.8 MHz (Beseda) i 90.0 (Marija).

Za emitovanje programa na lokalnom nivou radio-stanice plaćaće u odnosu na zonu pokrivanja, pa je tako godišnja naknada za novosadske emitere koja se plaća REM-u oko 211.000, a RATEL-u oko 26.500 dinara.

Inače, u planu raspodele za zonu Novi Sad nema frekvencija 101.0 MHz na kojoj se trenutno emituje program RTI radija, kao ni frekvencije 104.5 MHz na kojoj se čuje Karolina.

Podsetimo, prve dozvole za emitovanje programa izdate su decembra 2008. godine, nakon osam godina su po automatizmu produžene, a na novom konkursu svako može da slobodno konkuriše na bilo koju frekvenciju koja je javno dostupna.

Ranije su tokom godine još dve radio-stanice iz Novog Sada obezbedile nove dozvole za emitovanje programa, Radio AS na pokrajinskom, odnosno radio NS uživo na regionalnom nivou.

Trenutno slušaoci na području Novog Sada mogu da uhvate oko 30 radio-stanica, ne samo lokalne novosadske, već i one sa nacionalnom frekvencijom, beogradske, stanice javnog servisa, stanice hrvatskog javnog servisa i nekoliko seoskih.