Društvo

Apel MUP zbog visokih temperatura: Pridržavajte se uputstava i sprečite požare

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je danas da visoke temperature povećavaju rizik od požara i apelovalo na sve građane da se pridržavaju uputstava za prevenciju i zaštite svoj dom.

U objavi na Instagramu, MUP je građanima dao smernice kako da postupaju da spreče izbijanje požara i  šta da rade ukoliko do njega dođe.

1. Redovno proveravajte elektroinstalacije i izbegavajte preopterećenja.

2. U slučaju požara, ostanite pribrani i odmah pozovite vatrogasce na broj 193. Bezbedno gasite manje požare ako to možete, ali nikada ne rizikujte svoju bezbednost.

3. Ukoliko ste u visokoj zgradi, ne koristite lift tokom požara zbog opasnosti od dima i gasova.

4. Kada je požar u jednoj prostoriji, izađite brzo i zatvorite vrata za sprečavanje širenja požara i obavestite komšije! Ukoliko je stepenište puno dima, ostanite u stanu i zaštitite se mokrim krpama.

5. U slučaju požara, isključite struju u svom stanu i sačekajte uputstva vatrogasaca. Oni će proceniti kada je sigurno isključiti struju u celoj zgradi, kako bi se izbegli rizici u liftu i drugim delovima zgrade.

Statistika pokazuje da je ove godine zabeleženo 1.942 požara na stambenim objektima u Srbiji, naveo je MUP u objavi na Instagramu uz isticanje da je važno da svi budu svesni rizika i preventivnih mera koje mogu preduzeti za zaštitu domova.