Moj grad

Boj na Prugovu: Memorijalni fudbalski turnir, nadmetanje u kuvanju riblje čorbe, dečji višeboj u starinskim igrama...

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

U petak i subotu, 19. i 20. jula, održaće se šesta po redu manifestacija "Boj na Prugovu".

U Turističkoj organizaciji grada Požarevca ovogodišnji program predstavili su Gordana Anđelić Davidović i Đorđe Petrović, ispred organizacionog odbora manifestacije. 

"Manifestacija je konceptualno ista, ali se, naravno, trudimo da svake godine budemo inovativni i pronađemo neke sadržaje koji mogu privući eventualno neke nove posetioca, ali i animirati one stare", rekao je Đorđe Petrović.

Manifestaciju će otvoriti Memorijalni fudbalski turnir "Carev kup", posvećen jednom od značajnih meštana Prugova, Slaviši Radovanoviću Caru.

"Na turniru učestvuju fudbalski timovi iz svih sela u kojima je on bio direktor osnovnih škola, to su Prugovo, Lučica, Poljana i Veliko selo", kaže Petrović.

Memorijalni turnir počinje u 16 časova, a u 20 časova nadovezuje se večernji koncert Kulturno-umetničkog društva "Resava" Prugovo.

"Pored našeg Kulturno-umetničkog društva kao domaćina, učestvuju još tri društva iz Boževca, Svilajnca i Živice", rekao je Petrović.

Foto: J. Milenković/Boom93

Kako je rekla Gordana Anđelić Davidović, drugi dan manifestacije, subota, isprepletan je gastronomsko-sportsko-kulturnim dešavanjima.

"Počeće nadmetanjem u pečenju prasića i kuvanju riblje čorpe, "Resavskim kotlićem". Gastronomsku ponudu obogatiće izložba etno-udruženja u organizaciji Udruženja žena iz Prugova "Resavski vez". U sportskom delu sledi takmičenje u nadvlačenju konopca i tradicionalna trka za dukat", navodi Anđelić Davidović.

Za najmlađe je organizovan dečji višeboj "Prugomegdan", takmičenje u starinskim igrama za decu do 10 godina.

"Deca će se oprobati u veštinama skakanja u džaku, klisa, gađanja praćkom i tuluska neimara. Za najbolje su, naravno, obezbeđene nagrade", kaže Anđelić Davidović.

Gosti će moći i da se provozaju fijakerom kroz Bajču.

"U skladu sa trendovima, postavili smo i ram za fotografisanje, a tu je naravno i ponuda raznih suvenira i poslastica. Večernji program propratiće i lutrija sa vrednim nagradama", kaže Anđelić Davidović.

Za kraj manifestacije, posetioce očekuje koncert dečjih ansambala, koji počinje od 20 časova, i koncert Gordane Lazarević, koji počinje u 21 čas, nakon čega sledi vatromet.