Moj grad

Novac od Ministarstva pravde za Predškolsku ustanovu i školu u gradu

FOTO: Boom93

FOTO: Boom93

Sredstva prikupljena na osnovu odlaganja krivičnog postupka, odnosno oportuniteta u iznosu od pola milijarde dinara, raspodeljena su na 200 projekata.

Ove godine na teritoriji grada novac je opredeljen za Predškolsku ustanovu "Ljubica Vrebalov", kao i za Tehničku školu u Kostolcu.

Na teritoriji okruga biće podržan i projekat u Petrovcu na Mlavi.

Od 500 miliona dinara, koliko je ove godine podeljeno za projekte od javnog interesa, više od 4 miliona dodeljeno je za tri projekta u Braničevskom okrugu.

Predškolska ustanova "Ljubica Vrebalov" je za projekat "Zamena prozora na objektu vrtića "Pčelica" dobila sredstva u iznosu od 2.660.580 dinara, dok je za projekat pod nazivom "Osavremenjivanje nastavnog procesa i podizanje kvaliteta nastave u školskoj radionici" Tehničke škole sa domom učenika "Nikola Tesla" u Kostolcu, izdvojeno 998.400 dinara.

Na teritoriji okruga biće podržan još i projekat Osnovne škole "Žarko Zrenjanin" iz Velikog Laola u opštini Petrovac na Mlavi. Za projekat "Nabavka pećnice za školsku kuhinju" ova škola je dobila 538.200 dinara.

Podsetimo, prethodnih pet godina novcem od oportuniteta nije podržan nijedan projekat u Požarevcu, a u ovom periodu novcem od odlaganja krivičnog gonjenja podržani su projekti u drugim opštinama u okrugu.

2022. godine Tehnička škola sa domom učenika „Nikola Tesla“ iz Kostolca dobila je 460.850 dinara za projekat opremanja specijalizovane učionice za elektro praktičnu nastavu, dok su novcem od oportuniteta 2019. godine poslednji put podržani projekti na teritoriji Požarevca.

Tada su sredstva dobile tri škole u Požarevcu, Požarevačka gimnazija, kao i Osnovne škole “Kralj Aleksandar I” u Požarevcu, i “Miloš Savić” u Lučici.

I ove godine najviše sredstava izdvojeno je za oblast zdravstva. Pored ostalih, sredstva su dobili Univerzitetski klinički centar Srbije, Klinički centri u Beogradu, Institut za javno zdravlje Srbije „Batut“, Intitut za neonatologiju, brojne bolnice i domovi zdravlja širom Srbije, ali i veliki broj škola na teritoriji zemlje.

Među korisnicima sredstava je veliki broj škola, kao i predškolskih ustanova.

Realizacijom projekata biće omogućena bolja zdravstvena zaštita građana, povećan kvalitet obrazovanja, poboljšan sistem socijalne zaštite, kao i unapređen kulturni sadržaj.

Oportunitet je institut krivičnog prava, koji se primenjuje na laka krivična dela tako što tužilac odbacuje krivičnu prijavu, pošto učinilac krivičnog dela uplati određena sredstva u humanitarne svrhe.