Moj grad

Berić: Izbegavati šetnju pasa po najvećim vrućinama

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Danima se nalazimo u toplotnom talasu. U Požarevcu je temperatura juče u 13 časova dostigla 41 stepen. Iako toplotni talas slabi, i u narednim danima očekuju se temperature od 38 stepeni. Visoke temperature ne ugrožavaju samo zdravlje ljudi, već i životinja. O tome kako pravilno brinuti o kućnim ljubimcima u ovakvim vremenskim uslovima, kao i o tome koji su znaci toplotnog udara razgovarali smo sa dr vet. med. Nikolom Berićem.

Dr Berić savetuje da se psi izvode u šetnju u jutarnjim časovima od 6-7 do 9-10 časova, a u večernjim časovima, nakon što zahladi, od 8 ili 9 časova.

"Treba biti vrlo obazriv da se ne šetaju po vrućem asfaltu jer mogu da opeku šapice. Dakle, treba izbegavati šetnju pasa po najvećim vrućinama. Temperature su 40 stepeni, a asfalt verovatno ima 70 stepeni", navodi Berić.

I psi i mačke uvek moraju imati svežu vodu.

"Hranu ljubimci i neće da jedu po ovim vrućinama, ali uvek moraju imati svežu vodu na raspolaganju. Kad bude njima trebalo, oni će prići i popiti koliko im treba", kaže Berić.

Naglašava da je važno izbegavati i prekomernu hranu, pogotovo domaću hranu sa našeg stola, koju, kako kaže, jako vole i psi i mačke, ali koja nije namenjena za njih.

Foto: S. Lisac/Boom 93

Pitali smo veterinara koji su simptomi toplotnog udara kod ljubimaca.

"Simptomi su ubrzano disanje, isplažen jezik, a životinje nekada znaju i da padnu. To već može da bude i sunčanica ili toplotni udar. Onda oni podignu temperaturu i u tim situacijama ljubimac obavezno mora da se vodi kod veterinara", rekao je Berić.

Ono što vlasnik može uraditi pre odlaska veterinaru kako bi pomogao ljubimcu jeste da nakvasi peškire ili krpe i stavi mu na šape ili potiljak kako bi ga ohladio, objasnio je Berić.

 

Foto: J. Milenković/Boom93

Visoke temperature posebno ugrožavaju ulične životinje. Kako je objavljeno u pojedinim grupama na Fejsbuku, na više lokacija u gradu građani su postavili balone za vodu namenje ovim životinjama. U objavi se apeluje na ljude da, kada su u mogućnosti, dopune balone svežom vodom. Baloni su postavljeni kod Ekonomske škole, u parku, između Saborne crkve i OŠ "Dositej Obradović", preko puta autobuske stanice, kod železničke stanice, u Kosovskoj ulici i kod Elektromorave.

Foto: J. Milenković/Boom 93