Svet

Fon der Lajen: Proširenje EU naša moralna, istorijska i politička odgovornost

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Kandidatkinja za predsednicu Evropske komisije u drugom mandatu Ursula fon der Lajen rekla je da je prijem novih članica "moralna, istorijska i politička" odgovornost Evropske unije.

Fon der Lajen je u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta, koji će danas glasati o njenom drugom mandaru na čelu Evropske komisije, poručila da je proširenje EU ogromna strateška odgovornost za Evropu, prenosi N1.

„Veća Unija biće jača Unija, ojačaće naš glas, pomoći će da se smanje naše zavisnsoti, i obezbediće da se demokratija, napredak i stabilnost šire i jačaju širom celog evropskog kontinenta“, rekla je Fon der Lajen.

Evropska komisija će, prema njenim rečima, pomagati i podržavati zemlje kandidate, njihove privrede, i sprovođenje reformi.

Naglasila je, međutim, da će se pristupni proces uvek zasnivati na zaslugama i uspesima svake zemlje kandidata.

„I mi ćemo se uveriti da su zemlje ispunile sve što treba pre prijema. Međutim, širenje Unije je u našem temeljnom interesu i stoga će to biti jedan od glavnih prioriteta moje nove Komisije“, poručila je Fon der Lajen.

Dodala je i kako je „duboko uverena da se istorija ponovo javlja“.

„Zapadni Balkan, Ukrajina, Moldavija, Gruzija, to su sve države koje su slobodno donele svoje odluke, one su odabrale slobodu, a ne opresiju i represiju. One su izabrale demokratiju, a ne zavisnost, a neke od njih plaćaju vrlo visoku cenu za taj izbor koji su donele“, podsetila je Fon der Lajen.

Stoga EU, prema njenim rečima, mora da tome prilagodi i svoje odluke i izbore i pobrine se da budućnost navedenih zemalja bude slobodna, progresivna, „u evropskom domu, unutar EU“.