Moj grad

Mladi iz dijaspore u letnjem kampu

U etno-selu “Moravski konaci” u Velikoj Plani u utorak, 16. jula, otvoren je tematski letnji kamp za mlade iz regiona i dijaspore. Oko 150 mladih iz Italije, Rumunije, Hrvatske, Austrije , Mađarske i Republike Srpske, svi članovi kulturnoumetničkih društava koja se bve očuvanjem srpskog folklora i tradicije, biće narednih dana gosti našeg grada, družiće se sa članovima naših KUD-ova, učiti srpsku istoriju i običaje i obići kulturnoistorijske znamenitosti.

Kamp je otvorio ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević, i  Strahinja Pavešković, predsednik opštine Velika Plana.

Oni su posebno naglasili da mladi koji iz dijaspore dolaze u Srbiju nisu gosti, već “svoji na svome”, i zahvalili se učesnicima što čuvaju i neguju srpski identitet i kulturu gde god da žive i time doprinose boljoj povezanosti mladih matice i  dijaspore.

Ministar Milićević je rekao da su ove godine u Srbiji otvorena 22 letnja kampa u 18 opština i gradova sa preko 5000 učesnika, kao i da smo prošle godine imali pionirske kampove sa preko 3500 mališana.

“Smatramo da ovi letnji kampovi imaju veliki doprinos u jačanju veza sa sunarodnicima van Srbije, tako da ćemo nastaviti da ulažemo u ovakve projekte”, rekao je ministar.

Piše: Biljana Marjanović, dopisnica Boom 93 iz Velike Plane