Moj grad

Poljoprivrednici u petak odlučuju da li prihvataju ponudu Vlade

FOTO: Boom93/R. Momirović

FOTO: Boom93/R. Momirović

Pet od sedam udruženja poljoprivrednika, koja su učestvovala na sastanku u Vladi Srbije, bilo je protiv toga da sutra otpočnu protest, saznaje N1. Poljoprivrednici će, međutim, kako saznajemo, ujutru odlučiti da li prihvataju ponudu Vlade.

Ipak, Vlada Srbije saopštila je večeras da su premijer Miloš Vučević i sedam poljoprivrednih udruženja postigla dogovor, a da su predstavnici udruženja naglasili da će se sva komunikacija sa Vladom Srbije i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u budućnosti nastaviti kroz konstruktivan dijalog bez protesta.

„Postignut je dogovor da Ministarstvo poljoprivede preduzme sledeće korake u cilju rešavanja zahteva koje su izneli predstavnici udruženja, a to je da u najskorijem roku predloži Narodnoj skupštini izmene i dopune Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju tako da najkasnije do sredine oktobra 2024. godine budu usvojene izmene ovog zakona, i to tako što će u članu 31. biti uneta odredba koja će glasiti: Regres za sertifikovano seme isplaćuje se u iznosu do 17.000 dinara po hektaru za istu površinu za koju može da se ostvari pravo na osnovne podsticaje iz člana 17. stav 1. tačka 1) podtačka (1) ovog zakona. Takođe, biće predloženo brisanje dela stava 3. člana 31. navedenog zakona u delu u kojem se navodi regres za seme u iznosu od 6.000 dinara po hektaru“, navela je Vlada Srbije u saopštenju.

Najkasnije do kraja oktobra 2024. godine biće raspisan javni poziv za regres za sertifikovano seme u iznosu do 17.000 dinara po hektaru.

„Modalitet za rešavanje problema korišćenja poljoprivrednog zemljišta bez pravnog osnova, na kome nisu rešeni imovinsko pravni odnosi, biće utvrđen najkasnije do kraja septembra 2024. godine, a u svrhu ostvarivanja prava na podsticaj u poljoprivedi“, ističe se u saopštenju.

U ovoj godini biće isplaćen jednokratni podsticaj u iznosu od 40.000 dinara po grlu za odgoj kvalitetne priplodne krave prvotelke.

Ranije danas, posle sastanka u Vladi, poljoprivrednici su saopštili detalje ponude Vlade i sa kakvim pritiscima su se, zbog najave protesta, suočili prethodnih dana.