Politika

Potpisan Memorandum o kritičnim sirovinama između Srbije i EU

Foto: FoNet/Milica Vučković

Foto: FoNet/Milica Vučković

Potpredsednik Evropske komisije zadužem za energetiku Maroš Šefčović i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Dokument je potpisan na Samitu o kritičnim materijalima, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Ministarka privrede Andrijana Mesarović je sa EBRD i KFW potpisala pismo o namerama sa nekoliko videćih evropskih automobilskih koncerna, finansijskih institucija i proizvođača baterija, kao i srpskih preduzeća.

Vlada Srbije je u četvrtak usvojila Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje Memoranduma kojim se predviđa saradnja na industrijskom nivou, saradnja u oblasti istraživanja i inovacija, implementaciji visokih ekoloških, socijalnih i upravljačkih standarda i praksi, mobilizaciji finansijskih i investicionih instrumenata prema standardima EU i o razvoju ljudskih resursa neophodnih za ostvarivanje svih segmenata tog partnerstva.