Moj grad

Raspisan javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje

Foto/T.S. NSZ Požarevac

Foto/T.S. NSZ Požarevac

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Požarevac i Grad Požarevac raspisali su javni poziv nezaposlenim licima za dodelu subvencija za samozapošljavanje u 2024. godini.

Subvencija za samozapošljavanje (u daljem tekstu: subvencija) namenjena je nezaposlenima koji se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje - Filijala Požarevac , imaju prebivalište na području Grada Požarevca i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva.

Subvencija se dodeljuje u jednokratnom iznosu od 300.000,00 dinara, odnosno 330.000,00 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.

Javni poziv otvoren je od danas, 19. jula i trajaće zaključno sa 30. avgustom 2024. godine.

Nezaposleni koji ostvari pravo na subvenciju u obavezi je da obavlja registrovanu delatnost i po tom osnovu izmiruje poreze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12 meseci, počev od dana otpočinjanja obavljanja delatnosti.

U toku trajanja Javnog poziva nezaposleni može samo jednom podneti zahtev za dodelu subvencije za samozapošljavanje.

Odluka o odobravanju subvencije donosi se na osnovu rang-liste, a nakon provere ispunjenosti uslova Javnog poziva i priložene dokumentacije i bodovanja podnetog zahteva sa biznis planom, u roku od 30 dana od dana isteka Javnog poziva, uz prethodnu saglasnost Grada.  

Nezaposleni može da registruje i otpočne obavljanje registrovane delatnosti počev od narednog dana od dana podnošenja zahteva, a najkasnije do datuma potpisivanja ugovora. Registracija i otpočinjanje obavljanja registrovane delatnosti posle podnetog zahteva a pre donete odluke o dodeli subvencije, ne stvara obavezu na strani Nacionalne službe da će subvencija biti odobrena.

Informacije o javnom pozivu mogu se dobiti u  organizacionoj jedinici Nacionalne službe - Filijala Požarevac , telefon 012/538-107; 012/538-102; 012/538-134; 012/538-104,  na sajtu www.nsz.gov.rs. i na oglasnim tablama Filijale za zapošljavanje Požarevac, Ispostava Kostolac i  Grada Požarevca.

Više informacija o uslovima za podnešenje zahteva, neophodnoj dokumentaciji, donošenju odluke i ugovornim obavezama pročitajte OVDE.