Politika

Vučić posle potpisivanja Memoranduma: Kvantni skok u budućnost za Srbiju

Foto: FoNet/Milica Vučković

Foto: FoNet/Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon potpisivanja Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima da je ponosan na ono što je danas počelo.

"Ovaj dan me ispunjava velikom nadom za našu zemlju. Važno je ovo za Evropu, za Nemačku, ali za nas u Srbiji je ovo posebno važno, značiće veliku promenu i kvantni skok u budućnost", rekao je Vučić.

Tvrdeći da vlast "ništa nije krila" ni od domaće ni od evropske javnosti, "nikada ni u jednoj fazi", rekao je da je "dug put do otvaranja rudnika i proizvodnje celog vrednosnog lanca", i da ništa ne žele da kriju od ljudi u Srbiji.

"Srbija će insistirati i lično ću kao predsednik Republike, boriti se i za životnu sredinu i za život našeg naroda u Jadru i Rađevini, za to da im i vazduh i zemlja i vode ostanu čisti. To je od klučnog značaja", rekao je Vučić.

On je izrazio zahvalnost Vladi Srbije, ljudima koji su "vredno i marljivo radili", Nemačkoj i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu što je došao u Beograd.

Vučić je istakao kako veruje u ogroman ekonomski napredak Srbije i da će zemlja dobiti novu investiciju od najmanje šest milijardi evra i da su to ogromne promene od presudnog značaja za taj proizvodni lanac.

"Reč za mene znači više od potpisa, a kancelar je rekao da će dati sve od sebe da se ovde formira lanac proizvodnje, da ne ide sirovina napolje, da imamo sve u Srbiji, a mi ćemo se izboriti sami za proizvođača automobila", rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

On je dodao bi rudarenja i prerada litijuma donele vrednost koja iznosi oko jedan odsto bruto domaćeg proizvoda ostvarenog u 2023. godini, katoda oko tri odsto BDP iz 2023, a sa baterijama oko četiri odsto BDP, a da bi pun lanac vrednosti iznosio oko 16 odsto ostvarenog BDP u 2023. godini.

"U budćnosti moramo da iskoritmo ono što Srbija ima. Nemamo more, naftu, gas, nemamo mnoge stvari, ali iskoristimo ono što imamo u najbojoj veri, na najbolji način, obezbedimo veće plate i penzije", rekao je Vučić.

On je dodao da je trgovinska razmena sa Nemačkom uvećana za 3,5 puta, a da se očekuje da ove godine pređe 10 milijardi evra.

"Srbija će biti pouzdan partner. Čestitam građanima Srbije koji ce imati najveću korist. A od ponedljak nove velike vesti za Srbiju", poručio je Vučić.

Osim memoranduma o strateškim sirovinama, danas su potpisani i Pismo o namerama sa nekoliko videćih evropskih automobilskih koncerna, finansijskih institucija i proizvođača baterija i srpskih preduzeća.