Društvo

Slab upis u odnosu na broj mesta na tri fakulteta BU, pet popunjeno još u junu

Pixabay/ilustracija studenti

Pixabay/ilustracija studenti

Najslabiji upis u odnosu na broj rapoloživih mesta ove godine imala su tri fakuleta - Rudarsko-geološki sa 65 upisanih na 316 mesta, Fakultet za fizičku hemiju gde je upisano 18 na 100 mesta i Tehnički fakultet u Boru na kome je upisan 71 student na 240 mesta, izjavio je protektor za nastavu Univetziteta u Beogradu Dejan Filipović.

Filipović je za list "Danas" kazao da je u prvom upisnom roku na Univerzitetu u Beogradu upisano ukupno 11.522 studenta, od kojih je na budžetu 7.730.

"Rezultati upisa u prvom roku su na nivou prošlogodišnjih. Generalno, i po broju upisanih studenata, i po broju preostalih mesta, kao i po popularnosti fakulteta i studijskih programa situacija je ista kao i lane", rekao je on.

Dodao je da na pet fakulteta više nije moguće dobiti indeks jer su svi podeljeni u junu, a to su Arhitekstonski fakultet, Elektrotehnički fakultet, Fakultet organizacionih nauka, Fakultet bezbednosti i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja.

Kao i prethodnih godina, najtraženiji indeks je bio na Psihologiju na Filozofskom fakultetu.

"Ako posmatramo upisane studente na nastavničke smerove dolazimo do brojke od oko 260 ukupno zainteresovanih, mada je taj broj zapravo mnogo manji jer ne znači da će se svi upisani studenti na studijskim programima, biologija, istorija i matematika opredeliti za nastavnike", ocenio je Filipović.

Kako je kazao, alarmantna situacija je za nastavnike hemije - jedan upisani, fizike - tri upisana i geografije - 14 upisanih.