Društvo

Mađarska kompanija, za 28,5 miliona dinara, dobila posao za prvi korak izgradnje EXPO Akvatik centra

Pixabay/Ilustracija

Pixabay/Ilustracija

Ukupno 28,56 miliona dinara vrednost je prvog posla dodeljenog za izgradnju Akvatik centra u okviru izložbe EXPO 2027. Reč je o izradi urbanističko-tehničke dokumentacije za potrebe ishodovanja lokacijskih uslova za izgradnju Akvatik centra. Posao je dobila mađarska kompanija Market Epito, koja ima dva podizvođača - jednu domaću i jednu mađarsku firmu.

Preduzeće SPV Akvatik centar d.o.o. dodelio je u petak 19. jula ugovor za izradu urbanističko-tehničke dokumentacije za potrebe iskohodovanja lokacijskih uslova za izgradnju Akvatik centra mađarskoj kompaniji sa sedištem u Budimpešti – Market Epito (Market Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság).

Okvirna cena posla bez PDV iznosila je 25 miliona dinara, a ugovor je dodeljen na iznos od 23,8 miliona bez poreza, odnosno 28,56 miliona dinara sa PDV.

Mađarska kompanija jedina je dostavila ponudu, i to 5. jula, objavljeno je na Portalu javnih nabavki.

Market Epito ima i dva podizvođača – jednu domaću i jednu mađarsku firmu.

„Energoprojekt urbanizam i arhitektura Beograd“, kao podizvođač, baviće se izradom urbanističkog projekta i projekta parcelacije i preparcelacije sa formiranjem parcele u RGZ, zatim izradom idejnog rešenja sa ishodovanjem lokacijskih uslova za projektovanje, pregled prilagođavanje i finalizaciju tehničke dokumentacije u skladu sa lokalnim zakonskim zahtevima.

„Lean Tech Mernokiroda“ iz Mađarske baviće se, kao podizvođač, učešćem u pripremi 3D modela kompleksa sa svim karakterističnim kadrovima, a učestvovaće i, kako se navodi u Odluci o dodeli ugovora – u pripremi i razradi konceptualnog rešenja.

Krajem juna je predsednik Srbije, obrazlažući kako će izgledati EXPO 2027, naveo da će se u sklopu EXPO nalaziti i Akvatik centar, čiji projekat je Srbija dobila od Mađarske. U njemu će se, naveo je, trenirati vaterpolo, plivanje, skokovi u vodu i umetničko plivanje. Kako najavio Aleksandar Vučić, to će, po broju gledalaca, biti drugi ili treći akvatik centar u celoj Evropi.

Akvatik centar je najavljen kao centar za vodene sportove, sa bazenima, skakaonicama i, prema rečima ministra finansija Siniše Malog – „svim neophodnim stvarima za održavanje i evropskih i svetskih prvenstava u tom sportu“.

Prema navodima sa sajta EXPO 2027, Akvatik centar je „moderan kompleks namenjen vodenim sportovima sa pratećom suprastrukturom“.

Prostiraće se na površini od 10 hektara, a predviđeni kapacitet sedenja je 4.000 mesta.

Podsetimo, nabavke za projekat EXPO 2027 ne rade se po Zakonu o javnim nabavkama, već po posebnoj uredbi kojom se, u skladu sa leks specijalisom, propisuje kako će se sprovoditi nabavke i dodeljivati poslovi za EXPO 2027.