Moj grad

Požarevački mir: 306 godina od potpisivanja sporazuma

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Na današnji dan 1718. godine u reonu grada potpisan je mir između Turske i Austrije.

Požarevački mir predstavljao je evropski događaj i vrlo je bio bitan za sve ukupna kretanja u Evropi, jer je tada Austrija izbila u red najvećih sila. Potpisivanjem mira Požarevac je kao mesto ušao prvi put u evropsku istoriju.

U okviru Narodnog muzeja Požarevac, formiran je 1972. godine etno park Tulba, sa ciljem da se na javnom mestu prikažu tradicionalne vrednosti narodne arhitekture Braničevskog kraja iz 19. veka i sastoji se od tri objekta: dvodelna i četvorodelna kuća i ambar za skladištenje žitarica. U sklopu parka se nalazi i replika šatora Požarevačkog mira.

U njemu je 2004. postavljeno kameno svedočanstvo o mirovnom sporazumu, u kome su posrednici bili Holandija i Engleska, a od 2010. i replika carskog šatora pod kojim je on potpisan. U ovom šatoru nalazi se izložbena postavka sa kostiminiranim, voštanim figurama potpisnika sporazuma i posrednika.

U Požarevcu 2018. godine obeleženo 300 godina od potpisivanja mira

U spomen kompleksu „Požarevački mir“ na brdu Tulba je na današnji dan 2018. godine obeleženo 300 godina od potpisivanje mira . Tada su na svečanosti, pored funkcionera lokalne samouprave, prisustvovali su i Maja Gojković, koja je tada vršila funkciju predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, narodni poslanici kao i predstavnik Turkske ambasade.

Na svečanosti je nastupio gradski ženski hor „Barili“ koji je pored himne Srbije izveo i himne zemalja učesnika u potpisivanju Požarevačkog mira. Takođe nastupio je i simfonijski orkestar „Gvardia“ uz pratnju hora „Odjek“ iz Požarevca.