Društvo

Kako da napravite dobru fotografiju – saveti fotografa

Foto: Pixabay ilustracija

Foto: Pixabay ilustracija

Danas kada nam je svima "fotoaparat" nadomak ruke, u mogućnosti smo da zabeležimo baš svaki trenutak koji nam je važan. Ipak, ponekad zažalimo što nismo uspeli da napravimo nešto bolju fotografiju, kako bi draga uspomena bila "kompletna". Nismo svi fotografi niti talentovani za to. Ali postoje neke jednostavne stvari koje vašu fotografiju mogu učiniti boljom. Fotografkinja N1 Marina Pupavac daje nekoliko saveta koji vam sigurno mogu pomoći.

Naša fotografkinja savetuje, kao prvo, da obratite pažnju da li je sočivo na telefonu čisto, jer i to utiče na bistrinu fotografija.

„Čestom upotrebom telefona lako ga zaprljamo i ostavimo otisak prsta na sočivu naše kamere. Obrišite nekom krpicom kako biste uklonili nečistoće“, navodi prvi korak.

Kaže da treba obratiti pažnju na horizontalu i vertikalu fotografije kako bi objekti na fotografiji izgledali prirodno i bez utiska da „padaju“. „Možete uključiti opciju „grid“ (mreža) na vašem telefonu, kako biste bili sigurni da vam kadar nije kriv“, dodaje.

Pre fotografisanja, podesite ekspoziciju svetla kako neki delovi fotografije ne bi bili premalo ili previše osvetljeni.

„Dobro osvetljenje čini fotografiju boljom i kvalitetnijom, Najbolje je izbegavati fotografisanje kada je osvetljenje jako, na primer sunce u zenitu.  Najbolje osvetljenje je ujutru ili kasno popodne“, ukazuje Marina Pupavac.

Dodaje da je najsigurnije kada je izvor svetlosti iza leđa fotografa, kako bi lepo osvetlio ono što fotografišete. Za „dramatične“ fotografije i jače kontraste rešenje je bočno osvetljenje, dok za efekat siluete „podesite“ da se sunce nalazi ispred fotografa.

Fokusom i oštrinom fotografije ističete objekat koji želite i stavljate ga u prvi plan, pa pre nego što pritisnete „okidač“ i fotografišete, pritisnite prstom deo ekrana koji želite da fokusirate, tako će se objekat izdvojiti od ostatka fotografije.

Savetuje da pazite kako da kadrirate ljude na fotografiji – obratite pažnju da ne „sečete“ delove tela, zglobove…

„Dobra pozadina daće odličnu fotografiju i najbolje je izabrati jednostavnu ili jednobojnu… Ugao fotografisanja može da da sasvim novu dimenziju onoga što želite da fotografišete. Osim kamere u visini ociju, eksperimentišite, čučnete ili se popnite na nešto i napravite zanimljiviju fotografiju“, navodi Marina Pupavac.

A ukoliko ne znate da „pozirate“ i ako se vrlo često nervirate kako izgledate na fotografiji, možda vam ovaj video može pomoći:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Daniel Asante (@mr.dasante)