Moj grad

Prugomegdan: Oživljavanje starinskih igara za decu

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

U subotu, 20. juna, održan je drugi dan manifestacije „Boj na Prugovu“. Deo programa činio je Prugomegdan, takmičenje u starinskim igrama za decu do 10 godina.

“Prugomegdan je nastao iz želje da malo upotpunimo dečji program ove godine. Ranijih godina smo imali klasičan dečji višeboj. Međutim, ove godine smo akcenat stavili na starinske dečije igre kako bismo deci pokazali kako su se nekada deca igrala i čime su se igrala. Akcenat smo takođe stavili na prirodne igračke, prirodne materijale”, rekla je za Boom 93 Gordana Anđelić Davidović, jedan od organizatora manifestacije.

Deca su se nadmetala u nekoliko disciplina.

“Nadmetanja su bila u skakanju u džaku, gradnji dvorca od tuluski. Potom se se igrale neke naše prugovske varijante klisa i za kraj smo imali gađanje praćkom sa ciljem da oslobode princezu onako kako u legendama ide. Probali smo da im malo dočaramo neke starije termine poput megdana, klisa, da uopšte saznaju šta su te igre, da ispričamo neke legende kroz sve to i, naravno, da svima njima bude zabavno”, kaže Anđelić Davidović.

Foto: J. Milenković/Boom93

Na pitanje kako su izabrane baš navedene igre Gordana Anđelić Davidović navodi kako je to tema koja je  i privatno zanima, pa ju je baš to navelo na ovakav izbor.

“Vidim da deca dosta slabo poznaju te starinske igre. Više su negde u modernim tokovima, igricama, digitalnom svetu, tako da jako je važno da ih malo vratimo prirodi, da ih upoznamo da su u prirodi igračke zapravo svugde oko nas, samo ako imaju volje da se igraju”, rekla je Anđelić Davidović.

Prema njenim rečima, deca su bila oduševljena, iako je jedna mala brojka bila razočarana zbog poraza, ali upravo je to način na koji uče da se takmiče.

Pobednici ovih igara dobili su titulu vitezova Boja na Prugovu. 

Ove godine to su: Hana Pavlov, pobednika u skakanju u džaku, Dunja Davidović, pobednica u dve igre – prugoklisu i tuluska neimaru, i Uroš Popović, pobednik u disciplini gađanja praćkom.

Foto: J. Milenković/Boom93

Drugog dana manifestacije organizovano je još takmičenja. 

Jedno od njih je tradicionalna trka za dukat, čija je pobednica Viktorija Nikolić.

Bila su organizovana takmičenja u pečenju prasića, kuvanju riblje čorbe i nadvlačenju konopca.

Foto: J. Milenković/Boom93

Deo programa činila je i etno-izložba udruženja žena u organizaciji Udruženja žena „Resavski vez“ iz Prugova.

Foto: J. Milenković/Boom93

Učesnicama su dodeljene brojne nagrade – nagrada za najoriginalniji običaj, za najzanimljiviju trpezu, za originalni starinski slatkiš, nagrada za najlepši vez, za najoriginalniji štand, nagrade u igri „Pogodi ukus“ i dr.

Foto: J. Milenković/Boom93

Nakon dodele nagrada usledio je koncert dečjih folklornih ansambala iz Prugova, Živice, Majilovca, Novog Sela, Petke i Boževca.

Manifestacija je završena koncertom Gordane Lazarević.

Foto: J. Milenković/Boom93