Društvo

Pitanja bez odgovora: Koja količina struje je uvezena i u kom je stanju naš energetski sistem

Da li je količina uvezene i skupo plaćene struje glavni uslov za trenutno stabilni energetski sistem u Srbiji? Nadležni za sada na to pitanje ne odgovaraju, a stručna javnost smatra da je EPS ponovo ušao, kako kažu, u loš ciklus rada i da Srbiji nedostaje domaća proizvodnja struje. Deo radnika Kolubare traži novi kolektivni ugovor i deblokadu sindikalnog računa ili će u protivnom 6. avgusta izaći na ulicu.

Struja u Srbiji ne sme da nestane, reče nedavno predsednik i bi svetlost. A pošto je svetlost brža od zvuka, valjda zbog toga, nikako da čujemo koliko struje uvozimo i koliko nas to svakoga dana košta.

„Koja količina struje je uvezena u poslednjih šest meseci i po kojoj ceni?

Koliko je deo struje iz uvoza u ukupnoj potrošnji?

U kakvom je stanju naš elektroenergetski sistem i da li je od poziva na racionalnu potrošnju (i mere štednje, pre godinu i po dana) bilo kvarova u proizvodnim blokovima?“, glase pitanja koja su upućena Ministarstvu rudarstva i energetike.

Isti mejl i ista pitanja prosledili smo i EPS-u, ali kao i nadležno ministarstvo – nisu do sada odgovorili. Zvaničnici nas isključivo obaveštavaju da je uprkos rekordnoj potrošnji struje sistem stabilan.

Primera radi u prošlosti je bilo zima kada smo dnevno znali da potrošimo gotovo 140 miliona kilovat sati struje, ali smo tu količinu gotovo u potpunosti sami proizveli. Ove zime rekord je bio 121 milion kilovat sati, uz obilatu pomoć uvoza, što važi i za letnji rekord od 105 miliona kilovat sati koliko je Srbija potrošila 15. jula, pre šest dana.

„Mi smo taj dan proizveli svega 77 odsto naše električne energije, dakle više od 20 odsto smo uvezli, dakle fali nam domicijalna proizvodnja, a to je posledica lošeg planiranja, pre svega u termo sektoru, lošeg planiranja u trgovini strujom i to je nedopustivo, to su greške kakve je pravio gospodin Grčić“, kaže stručnjak za energetiku Miloš Zdravković.

A iako Grčić sada radi nešto drugo, nezadovoljstvo je isto.

I deo radnika Kolubare piše mejlove, na koje niko ne odgovara. Kažu, postavili su ultimatum, jer se problemi gomilaju, a od njih se očekuje da, bez obzira na sve, rade tako da energetski sistem bude stabilan.

„Zahtevi nas radnika Kolubare su da se do 1. avgusta potpiše nov kolektivni ugovor, da se odblokiraju svi računi sindikata kako bi radnici mogli da se leče i podižu svoju ušteđevinu i da se pod hitno raspišu izbori u sindikatu Kolubara. U protivnom, ako se ovo ne ispuni do 1. avgusta, radnici Kolubare će organizovati masovni protest na Dan rudara 6. avgusta u Lazarevcu“, kaže Goran Perišić iz radnog tela Jedinstvo Kolubara.

I dok se pitamo hoće li tog 6. avgusta neko pitati: Ko je ugasio svetlo, podsećamo još jednom da je nedavno predsednik Vučić objasnio da se danas troši mnogo više struje nego ranije, da će je biti, ali da će milijarde i milijarde evra morati da se ulože u sistem.