Hronika

Optužni predlog protiv petoro zaposlenih u Padinskoj skeli zbog smrti penzionera

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnelo je Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv petoro zaposlenih u Kazneno-popravnom zavodu Padinska Skela zbog sumnje da su izvršili krivično delo nesavestan rad u službi u vezi sa smrću penzionera S.B. u februaru ove godine.

Optuženi su lekarka V. S., kao i pripadnici Službe za obezbeđenje – vođa smene S. K. zaposlen na mestu mlađeg nadzornika u Padinskoj skeli, kao i trojica komandira D. K., S. P. i Z. K., navodi se u saopštenju.

„Postoji opravdana sumnja da su S. K., D. K., S. P. i Z. K. izvršili navedeno krivično delo u periodu od 1. februara do 4. februara 2024. godine kršenjem opštih akata i to odredbi Pravilnika o načinu obavljanja poslova u službi za obezbeđenje u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, odredbi Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, kao i postupanjem koje je u suprotnosti sa opisom poslova o sistematizaciji njihovih radnih mesta“, dalje se navodi.

V. S. je, kako se sumnja, postupala protivno Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija, Pravilniku o kućnom redu kazneno popravnih zavoda i okružnih zatvora, kao i pravilima Istambulskog protokola.

„Okrivljeni su očigledno nesavesno postupali u vršenju službe, iako su bili svesni da usled toga može nastupiti teška povreda prava drugog i to prava na život, koje je garantovano Ustavom Srbije i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, pa je takva povreda i nastupila 4. februara 2024. godine u vidu smrti prekršajnog osuđenika S.B, koji je u tom zavodu izdržavao prekršajnu kaznu“, dodaju.

Tužilaštvo je u optužnom predlogu predložilo sudu da produži pritvor okrivljenima S. K., D. K., S. P. i Z. K., a V. S. da produži meru zabrane napuštanja stana (kućni pritvor) da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovili krivično delo.

Pored navedenog, tužilaštvo je sudu predložilo da sve okrivljene oglasi krivima i osudi na efektivne kazne zatvora.

Iz tužilaštva podsećaju da je protiv trojice osumnjičenih u toku istraga zbog krivičnog dela teško ubistvo, jer su, kako se sumnja, od polovine januara do 4. februara 2024. godine u KPZ Padinska skela zajednički izvršili krivično delo i „pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju lišili života oštećenog S.B“.

Krivični postupak protiv zaposlenih u KPZ Padinska Skela pokrenut je po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde RS.

Podsetimo, sedamdesetčetvorogodišnji S. B, koji je služio prekršajnu kaznu u KPZ „Padinska skela“, preminuo je u zatvoru 4. februara, a obdukcijom je utvrđeno da je umro nasilnom smrću.

Trojica 20-godišnjaka, s kojima je delio ćeliju, osumnjičena su za teško ubistvo. Sumnja se da su žrtvu svakodnevno psihički, fizički i seksualno zlostavljali, pošto više nije imao novca da im kupuje namirnice u zatvorskoj kantini.

S.B. je preminuo 4. februara, 8. marta je stigao nalaz obdukcije o uzroku smrti, a mediji su tek 19. marta izvestili o smrti zatvorenika. Već istog dana oglasila se Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, koja je navela da je upravnik zatvora smenjen, a da je protiv sedam zaposlenih pokrenut disciplinski postupak.