Moj grad

Da li je upotreba tableta za odlaganje menstrualnog ciklusa bezbedna?

Foto/ ilustracija Pixabay lekovi

Foto/ ilustracija Pixabay lekovi

Odlazak na letovanje žene često planiraju u skladu sa svojim menstrualnim ciklusom. Ukoliko se putovanje poklopi sa početkom ciklusa, to im može predstavljati opterećenje. Kako za Boom 93 kaže dr Violeta Novaković, ginekolog Doma zdravlja Požarevac, u vreme godišnjih odmora često pitanje u ordinaciji je na koji način se menstrualni ciklus može odložiti zbog letovanja.

Rešenje kojem mnoge žene pribegavaju jesu tablete za odlaganje menstrualnog ciklusa. Pitanje koje se postavlja jeste  koliko je njihova upotreba preporučljiva.

S obzirom na to da su lekovi za odlaganje ciklusa hormonski, dr Novaković, ističe da je za njihovu primenu potrebna obavezna konsultacija sa lekarom ginekologom.

“Lekovi su potpuno bezbedni ako je pacijentkinja potpuno zdrava, ako nije bilo tromboza u užoj porodici i kod nje same, ako nema dijabetes sa vaskularnim komplikacijama, hipertenziju, migrenu, hormonski zavisne tumore i bolesti jetre”, objašnjava dr Novaković.

Prema njenim rečima, kod potpuno zdravih žena primena je bezbedna jednom do dva puta godišnje. 

Kako bi dejstvo ovih tableta imalo efekta, potrebno je uzimati ih redovno, na način koji je preporučio ginekolog. Važno je imati na umu da tablete za odlaganje menstrualnih ciklusa nemaju kontraceptivno dejstvo, odnosno ne mogu zaštiti od neželjene trudnoće. Česta upotreba ovih preparata bez medicinskog nadzora može dovesti do hormonskog disbalansa.