Društvo

"Kreni-promeni": Država daje više novca za električnu "pandu" nego za prvo dete

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

Pokret "Kreni-promeni" reagovao je na najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će subvencija za električni automobil biti 5.000 evra.

Kako je saopštio ovaj pokret, naknada porodiljama za dete znatno je manja od najavljene subvencije za električni automobil.
 
Naveli su da naknada za prvorođeno dete iznosi 371.614 dinara, a za drugorođeno dete 329.643 dinara, dok će subvencija za električni automobil iz Kragujevca biti 5.000 evra (594.442 dinara), iako je još u januaru najavljeno da će podsticaj za porodilje biti povećan na 500.000, odnosno 600.000 dinara.
  
Istakli su da naknada za porodilje još nije podignuta, iako je obećano da će to biti urađeno u aprilu i maju ove godine.
 
"Tek sada su urađeni predlozi za izmene propisa koji se najavljuju za oktobar", naglasili su u saopštenju iz pokreta "Kreni-promeni".

Zapitali su i "da li će deca koja se rode do oktobra biti uskraćena za najavljeno povećanje".
 
Kompanija FCA Srbija je u Stelantisovoj fabrici u Kragujevcu počela probnu proizvodnju električnog modela automobila "fiat grande panda", dok je početak serijske proizvodnje planiran za dva meseca. 
 
Prethodno je predsednik Vučić najavio da će svaki građanin Srbije koji bude želeo da kupi električni automobil koji se bude proizvodio u Kragujevcu, dobiti od države "poklon od 5.000 evra".
 
"Ako košta automobil 22 ili 23 hiljade, imate pet hiljada od nas, svaki kupac", obećao je predsednik.