Društvo

Građevina u EU usporava, dok u Srbiji "cveta"

FOTO: M. Veljković/Boom93

FOTO: M. Veljković/Boom93

Dok gradnja u zoni evra i celoj Evropskoj uniji poslednjih meseci polako usporava, u Srbiji se čini da krize nema.

Desezonirana proizvodnja u građevinarstvu smanjena je u maju za 0,9 odsto u evrozoni i jedan odsto u EU, prema prvim procenama Eurostata, statističkog zavoda Evropske unije. U aprilu ove godine proizvodnja u građevinarstvu pala je za 0,4 odsto u evrozoni i ostala stabilna u EU.
 
U poređenju sa istim mesecom godinu dana ranije, proizvodnja u građevinarstvu u maju 2024. je smanjena 2,4 odsto u evrozoni i 2,5 odsto u Evropskoj uniji.
 
Kako piše Biznis.rs, u zoni evra u maju je, u poređenju sa aprilom, proizvodnja u građevinarstvu smanjena jedan odsto za izgradnju zgrada, a 1,1 odsto za specijalizovane građevinske delatnosti. U EU je zabeležen pad od 0,9 odsto za izgradnju zgrada i jedan odsto za građevinske delatnosti.

Među državama članicama EU za koje su dostupni podaci, najveći mesečni pad proizvodnje u građevinarstvu zabeležen je u Češkoj (-5,1 odsto), Rumuniji (-4,1 odsto) i Mađarskoj (-3,8 odsto).
 
Najveći rast je ostvaren u Finskoj (+1,9 odsto), Bugarskoj (+1,1 odsto) i Belgiji i Španiji (obe +3 odsto).

Posmatrajući godišnje poređenje, vidi se da je u zoni evra u maju 2024, u poređenju sa majem 2023, proizvodnja u građevinarstvu smanjena 4,8 odsto za izgradnju zgrada i 1,8 odsto za specijalizovane građevinske delatnosti. U EU je pad iznosio 4,8 odsto za izgradnju zgrada, a 1,9 odsto za specijalizovane građevinske delatnosti.
 
Među državama članicama za koje su dostupni podaci, najveći godišnji pad proizvodnje u građevinarstvu zabeležen je u Švedskoj (-7,5 odsto), Sloveniji (-7,4 odsto) i Nemačkoj (-7 odsto).
 
Porast je zabeležen u Mađarskoj (+7,3 odsto), Bugarskoj (+4,4 odsto) i Danskoj (+1,1 odsto).
 
Dok gradnja u zoni evra i celoj Evropskoj uniji poslednjih meseci polako usporava, u Srbiji se čini da krize nema.
 
U maju 2024. izdata je 2.461 građevinska dozvola, što predstavlja povećanje od 2,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja dozvola izdatih u maju, 81,8 odsto odnosi se na zgrade, a 18,2 odsto na ostale građevine. Prema dozvolama izdatim u maju 2024. u Srbiji, prijavljena je izgradnja 2.468 stanova, prosečne površine od 76,9 kvadratnih metara.
 
Za Srbiju je specifična i situacija da cene nekretnina nastavljaju da rastu bez izgleda da će se situacija uskoro promeniti. Tako su prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), cene stanova u prvom tromesečju skočile za 4,74 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
 
Cene stanova u starogradnji su, na nivou Srbije, porasle za 4,52 odsto, dok je novogradnja, odnosno kupovina od investitora, imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 5,09 odsto.