Politika

Litijum glavna tema: U raspravi u Skupštini oštre reči - od crvenih fenjera do prodaje zemlje

FOTO: R. Momirović/Boom93

FOTO: R. Momirović/Boom93

U današnjoj skupštinskoj raspravi, iako na dnevnom redu nije iskopavanje litijuma, to je u prvom delu sednice jedina tema.

Raspravu su obeležile uvrede i optužbe u koje se uključila i ministarka Dubravka Đedović Handanović.
 
Narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka izjavio je da Aleksandar Vučić vodi politiku "crvenih fenjera" i da je aktuelna vlada "izdajnička vlada Olafa Šolca".
 
"Izdajnička vlada Olafa Šolca. Mene niko ne plaća za razliku od Vučića kog plaća Gerhard Šreder", rekao je Jovanović.
 
Pokazao je fotografiju Vučića sa Bilom Klintonom i rekao da je tako sve počelo, sledeća je bila zakletva Aljbinu Kurtiju i prodaja Kosova, a onda i potpisivanje "smrtne kazne za ljude koji nas hrane".

"Jadna i bedna je država gde o tome da li će se kopati litijum odlučuje Olaf Šolc", rekao je Jovanović.
 
On je pitao i gde su sakrili 38.000 potpisa narodne inicijative i kada će se o tome raspravljati.
 
"Aleksandar Vučić vodi politiku crvenih fenjera, od Srbije ste napravili javnu kuću, može da svrati ko hoće, Kinez, Nemac, da plati i dobije šta je hteo", rekao je Jovanović.
 
Poslanik SNS Milimir Vujadinović, rekao je da su najveći protivnici projekta Jadar to postali tek kad su shvatili da neće uspeti da prodaju zemlju Rio Tintu.
 
Poslanik SNS Milenko Jovanov odgovorio je da se "Ćuta sigurno razume u crvene fenjere" i optužio ga da je dobio na poklon pet ari zemlje od aktiviste "Ne damo Jadar" Zlatka Kokanovića, kako bi mogao da izigrava aktivistu.
 
Jovanov je istakao da kopanja litijuma neće biti ako ne budu ispunjeni ekološki standardi i da svi žele da njihova deca žive u zdravoj sredini.
 
Poslanica SPS Snežana Paunović rekla je da će litijum svakako biti na dnevnom redu, ali da danas treba govoriti o deklaraciji koja je jako važna, a ne koristiti litijum za političke obračune.
 
Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je da nema spiskova ni raseljavanja zbog rudnika, da su 52 kuće dobrovoljno prodate, da je Zlatko Kokanović želeo da proda imanje i kada se ispostavilo da nije potrebno, on ga je poklonio Jovanoviću i počeo da se zalaže za ekologiju.
 
Ministarka je rekla da otvaranje rudnika zavisi od mnopgo faktora, da je to dug proces i da "oni koji su davali dozvole za istraživanje danas ovde drže predavanje", a da se u javnosti "širi strah i panika".