Društvo

Uprkos tenderu, svake godine iste agencije vode iste škole na ekskurzije: "Kao da postoji dil"

Potpredsednica Foruma beogradskih gimnazija Ana Dimitrijević kaže za RTS da godinama unazad iste turističke agencije vode iste škole na ekskurzije, kao da postoji "dil".

"Nemam dokaze ovde na papiru, ali mi u prosveti to znamo", ističe za RTS Dimitrijević.
 
Ekskurzije na koje će đaci ići ove jeseni skuplje su za 20 odsto nego prošle godine, kažu u turističkim agencijama. Sedam dana u Italiji maturante Šeste beogradske gimnazije koštaće čak 72.000 dinara.
  
Šta sve roditelji plaćaju?
 
Turistički radnici kažu da cenu ekskurzije diktira tržište. Na primer, skuplje gorivo povećaće troškove puta. Pored smeštaja, roditelji plaćaju i dnevnice nastavnika, lekara, vozača, vodiča. Po učeniku, za nastavnika se dnevno izdvaja od 1.000 do 1.200 dinara. Porez koji se na sve to plaća znatno utiče na cenu, ali moglo bi biti drugačije, tvrde u turističkim agencijama.
 
"Ako bi Savet roditelja insistirao, a škole ako bi prihvatile da njihovo računovodstvo isplaćuje dnevnice i nadoknadu za brigu o deci preko svojih izdvojenih računa, onda se ne bi plaćao 58 odsto porez na ugovorno delo. Onda, s druge strane, isto tako sav taj novac koji uđe na račun agencije opterećen je i PDV-om, tako da je to značajna stavka kada su u pitanju troškovi koji bi mogli da se smanje", objašnjava vlasnik turističke agencije Petar Knežević.

U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Yuta kažu da roditelji traže hotele sa tri ili četiri zvezdice. Deca budu uglavnom u dvokrevetnim sobama, što takođe povećava cenu ekskurzije.
 
"Daleko jednostavnije i jeftinije bi bilo da se deca smeštaju u objekte koji su namenjeni njima i da to budu sobe za pet-šest kreveta, čemu svakako treba i da služi ekskurzija, za socijalizaciju dece", ističe direktor te asocijacije Aleksandar Seničić.
 
Bez obzira na cene, većina ipak otputuje, jer nijedan roditelj ne želi da njegovo dete bude izopšteno iz društva, što za pojedine može biti i traumatično, tvrde psiholozi.
 
Roditelji nemaju pred sobom svaku stavku cenovnika
 
Kada nemaju pred sobom svaku stavku cenovnika, roditelji su prinuđeni da slušaju tvrdnje da najviše koštuju agencijski troškovi ili razredne starešine.
 
Potpredsednica Foruma beogradskih gimnazija Ana Dimitrijević kaže za RTS da roditelji dobiju ukupnu cenu ekskurzije.
 
"Oni dobiju kolika je cena ekskurzije, znaju kolike su naše dnevnice zato što to prolazi kroz Savet roditelja, znaju kolika je dnevnica vođe puta, lekara. Za vodiča nisam sigurna da znaju, a sve ostalo je en gros, znači posete muzejima, polupansioni, prevoz", objašnjava Dimitrijević.
 
Kada je reč o načinu na koji se bira agencija, da li se na tenderu bira najbolja od više ponuda, Dimitrijević kaže da godinama unazad iste agencije vode iste škole, kao da postoji "dil",
 
"Suština je sledeća, ja nemam sad vama da dam dokaze ovde na papiru za to što ja pričam, ali mi u prosveti to znamo. Godinama unazad iste agencije vode iste škole, kao da postoji dil između škole i agencije", ističe Dimitrijević.
  
Međutim, napominje da to nisu namestile škole. Upitana zašto se na tender ne jave tri agencije, kaže da je to pitanje za njih.
 
"To pitajte agencije, zašto se tri ne prijave nego se prijavi samo jedna. Ili se prijave tri, ali dve svesno nemaju ispunjene uslove. Jer se zna, kada izađe tender, zna se šta škola traži. Vi tražite destinaciju, tražite šta želite da deca vide, tražite broj dana, nivo smeštaja. Zna se koliko smeju autobusi da budu stari, znači sve je definisano. I onda vi dobijete tri ponude i jasno vidite da od te tri ponude u dve nemate zadovoljene sve uslove, što znači oni automatski otpadaju, jer se zna da na ekskurzijama svi uslovi moraju da budu zadovoljeni da bi neka agencija prošla, jer su deca u pitanju", objašnjava Dimitrijević.
 
Postoje situacije, dodaje, da se svake godine prijavljuje samo jedna agencija, "i to zaista jeste da se začudite".
 
Iako ne isključuje mogućnost da postoji pitanje poverenja i međusobnih odnosa, zna za agencije koje vode određene škole gde su ekskurzije jako loše, sa lošom hranom i smeštajem, ali se škola i dalje drži te iste agencije.