Moj grad

Nastavlja se kulturno-zabavni program u Velikoj Plani

Foto: Ljubica Georgijev

Foto: Ljubica Georgijev

Ovog leta u Velikoj Plani smenjuju se jedan za drugim kulturno-zabavni sadržaji. Posle zatvaranja MAEKS-a, koncerta KUD-ova povodom zatvaranja Letnjeg kampa 2024 i Kafanske večeri na platou ispred CZK „Masuka“, sinoć su počeli Voždovi dani, posvećeni obeležavanju godišnjice Karađorđeve smrti.

Ovogodišnja manifestacija „U slavu Velikog Vožda“ počela je 23. jula otvaranjem izložbe Likovne kolonije „Pokajnica 2023“  i početkom saziva ovogodišnje kolonije, a završiće se u petak, 26. jula, liturgijom u crkvi Zahvalnici i opelom na prvobitnom  grobu vožda Karađorđa u Radovanjskom lugu.

Odmah posle opela, u autentičnom ambijentu, biće izvedena istorijska drama „Crveno i zlatno“, a u okviru ove već tradicionalne manifestacije Planjani će imati prilike da slušaju o istoriji Srba u 20. veku od predavača sa Instituta za savremenu istoriju iz Beograda, kao i koncert etno dua „Kalem“.

Već u nedelju, 28. jula, u Radovanjskom lugu, kao dodatak Voždovim danima, celodnevna Gurmanijada 2024 – „Voždov kotlić“. Majstori kutlače takmičiće se u tri discipline: gulaš, čorba i pasulj, a oni sportski nastrojeni oprobaće se u višeboju.

Piše: Biljana Marjanović, dopisnica Boom93 iz Velike Plane