Društvo

Nedelja ponosa od 2. do 8. septembra pod sloganom "Ponos su ljudi"

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

Ovogodišnja Nedelja ponosa biće održana od 2. do 8. septembra a Prajd šetnja 7. septembra u Beogradu, najavili su organizatori.

Manifestacija će biti održana pod sloganom "Ponos su ljudi" a obuhvatiće niz kulturnih, umetničkih i edukativnih događaja, poput pozorišnog festivala, izložbi, panel diskusija, debata, žurki i razgovora sa zajednicom, saopštio je Beograd Prajd.

"Prajd šetnja, zakazana za subotu, 7. septembar u 16 časova, počinje i završava se u parku 'Manjež' u Beogradu, gde je planiran ovogodišnji koncertni program nakon same šetnje", najavili su organizatori.

Pozvali su na usvajanje zakona o istopolnim zajednicama i o rodnom identitetu i pravima interseks osoba ali i zatražili "izvinjenje građanima i građankama Srbije koji su bili progonjeni pre 1994. godine zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta".

Beograd Prajd je pozvao i na usvajanje lokalnih akcionih planova za razvoj LGBTI+ zajednice i edukaciju mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu a od državnih organa i predstavnika vlasti zatražio je "brzu i adekvatnu reakciju i javnu osudu govora mržnje i zločina motivisanih mržnjom prema LGBTI+ zajednici"

Kompletan program Nedelje ponosa, kao i sve novosti u vezi sa šetnjom, koncertima i drugim delovima programa, dostupni su na sajtu www.prajd.rs kao i putem zvaničnih kanala komunikacije na društvenim mrežama Iks, Instagram, Fejsbuk i TikTok, pod korisničkim imenom @belgradepride.