Društvo

Goran Tomić nije i neće da proda imanje Rio Tintu: Čak ni silom mi ne mogu oduzeti domaćinstvo

Foto: Insajder/print screen

Foto: Insajder/print screen

Goran Tomić iz Brezjaka, mesta pored Gornjih Nedeljica za Insajder tvrdi da nije tačno da je Rio Tinto otkupio 51 od ukupno 52 domaćinstva u centralnom području projekta na kome je planiran razvoj rudarskih i prerađivačkih objekata jer on i njegov brat Dimitrije nisu prodali svoje.

"Goran Tomić i Dimitrije Tomić su vlasnici dva domaćinstva koja su na Brezjaku i niti žele, niti će prodati bilo kome, a pogotovo ne Rio Tintu ili bilo kome drugome", kaže za Insajder Tomić koji je devedesetih godina otišao na rad u Nemačku.
Na navode Rio Tinta koji su Insajderu rekli da su od 52 domaćinstva otkupili 51, Tomić kaže da od njih trojice braće jedan jeste prodao i odselio se u Tršić, ali da njih dvojica nisu. Nejasno mu je kako kompanija navodi 51 domaćinstvo, kako kaže, reč je o cifri od 50 domaćinstava.
"Nisu upućeni kao što nisu upućeni gde su došli, u koju zemlju, a po najmanje ko se nalazi na Brezjaku ili ko je u domaćinstvu u jednom dvorištu uopšte. Imaju loše tutore i one koji ih obaveštavaju", navodi sagovornik Insajdera.


Za Tomića je nova Uredba Vlade Srbije , koja može da se tumači kao nastavak projekta iskopavanja litijuma u dolini Jadra, nesvakidašnja. Vlada se u nedavno donetoj Uredbi poziva na odluku Ustavnog suda iako u toj odluci jasno piše da se njome "ne oživljava“ prva Uredba kojom je utvrđen prostorni plan za projekat Rio Tinta.

Više na LINKU.