Društvo

ProGlas: Trgovina prirodnim resursima Srbije zarad ostanka na vlasti

FOTO: Pixabay ilustracija

FOTO: Pixabay ilustracija

Inicijativa ProGlas saopštila je danas da je vladajuća politička vrhuška, potpisivanjem Memoranduma o kritičnim sirovinama, napravila novi korak u trgovini prirodnim resursima Srbije zarad spoljašnje prećutne podrške ostanku na vlasti po svaku cenu.

Kako drugačije, do kao grub cinizam, mogu se shvatiti reči da je, u odnosu na slične projekte u Finskoj, Češkoj, Portugalu ili Nemačkoj, Srbija "najnaprednija u pripremama" za iskopavanje litijuma, ocenio je ProGlas u saopštenju.

Jedino po čemu je Srbija "najnaprednija" sa Srpskom naprednom strankom na vlasti jeste po tome što nijedan od civilizacijskih standarda dobro uređene države nije ispunjen, tvrdi ProGlas.

U zemlji potpune partijske kontrole nad medijima sa nacionalnom pokrivenošću, nikakve ozbiljne javne rasprave o jednom ovako važnom i osetljivom projektu nije moglo biti. Umesto kredibilnim podacima i informacijama, građani su izloženi političkim spinovima i manipulacijama, upozorava ProGlas.

Čak i u takvim okolnostima, vlast nije uspela da obezbedi više od 25 odsto podrške za projekat iskopavanja litijuma.

U zemlji u kojoj se bezočno kradu glasovi i falsifikuju izborni rezultati, ne treba da čudi što vlast ne mari za demokratski legitimitet projekta Jadar, naveo je ProGlas.

U zemlji u kojoj su vrhovi javnog tužilaštva pod direktnom partijskom kontrolom, ističe ProGlas, nezamislivo je da se ta institucija zainteresuje za to na šta je Rio Tinto potrošio više od 300 miliona evra, pošto je taj projekat zvanično bio stopiran 2022. godine. Zato je u današnjoj Srbiji nezamisliv i scenario iz Portugala, u kojem je, usled tužilačke istrage o političkoj korupciji oko projekta iskopavanja litijuma, vlada podnela ostavku.

Ako jedna Finska, koja se redovno nalazi među pet najzelenijih država sveta u oblasti održivog razvoja, ne započinje projekte iskopavanja litijuma iz ekoloških razloga, onda nema nikakvog osnova da verujemo da će ekološki standardi biti skrupulozno primenjivani u slučaju Jadra, naveo je ProGlas.

Garancija za to, pogotovo, ne može biti reč predsednika Srbije ili obećanje nekih inostranih zvaničnika, poručio je ProGlas.

Inicijativa ProGlas navodi da će se na tom pitanju pokazati da li se srpsko društvo može obnoviti ili potonuti još dublje. ProGlas zato poziva građane Srbije da odlučno pokažu da su odabrali pr(a)vi put.

Iza tog saopštenja inicijative ProGlas stale su i grupe građana Lokalni front, UZINAT, Bravo, Moj Bač, Šamar, Oslobodimo Vrbas, Otvorena građanska platforma Glas Srbije, Budi heroj, GrađanIN, Valjevski pokret otpora, Karlovačka lista, Za naša sela, Opstanak, Ne damo đedovinu, Ne Dam Nu Dau, Pokret Tvrđava, Samo lokalno i PUF.