Društvo

Ministarka: Posvećena sam problemu akušerskog nasilja; Mijatović: Osudila one koji su izgubili decu

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski saopštila je danas da je njena izjava ne temu akušerskog nasilja pogrešno interpretirana.

Dodala je da je ona maksimalno posvećena rešenju problema akušerskog nasilja.
 
Dodala je da je svesna da žene koje su iz različitih razloga imale traumatična iskustva u porodilištima i bile izložene fizičkom ili verbalnom nasilju, najčešće odustaju od ponovnog rađanja dece, te da je to ozbiljan problem na čijem je rešavanju maksimalno posvećena.
  
"Odgovorno tvrdim da akušersko nasilje ne sme biti zloupotrebljeno za širenje panike u društvu i izazivanje straha. Slučajevi akušerskog nasilja ne smeju poslužiti kao izgovor za kampanju protiv života i rađanja. Uslove u srpskim porodilištima treba značajno unaprediti, ali to ne znači da je opravdano da se u određenim medijima ona prikazuju kao 'klanice', a svi ginekolozi kao 'kasapini', čime se unosi nesigurnost i strah kod svih žena i budućih majki", navela je Đurđević Stamenkovski.
 
Mnistarka je dodala da se sa slučajevima nasilničkog postupanja prema porodiljama kao društvo moramo obračunati sistemski i iz korena, jer se "zbog nesavesnih i bahatih pojedinaca baca senka na porođaj kao najlepši čin donošenja novog života na svet".
Ona je ocenila da su napadi na nju i na Ministarstvo počeli upravo kada je najavljeno da će roditeljski dodatak biti značajno povećan.
 
Podsetimo, ministarka je ranije izjavila da su priče o akušerskom nasilju i lošim uslovima u porodilištima "deo globalne agende protiv rađanja u Srbiji".
 
Advokatica: Kako je Stamenkovski uopšte mogla to da izgovori, osudila je žene koje su izgubile decu
 
"Ne razumem kako je ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski mogla da izgovori ono što je rekla, da je u pitanju globalna agenda protiv rađanja u Srbiji, pogotovo što su se medijima obratile majke koje su upravo izgubile svoju decu i tom izjavom ih je ministarka zapravo osudila", izjavila je za N1 pravna zastupnica porodilje koja je izgubila bebu i narodna poslanica Zeleno-levog fronta Marina Mijatović.
 
Istog dana kada je ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski izjavila da su priče o akušerskom nasilju i lošim uslovima u porodilištima deo globalne agende protiv rađanja u Srbiji, ginekolog koga je Marica Mihajlović optužila za akušersko nasilje zbog čega je preminula njena beba, pušten je iz pritvora jer Više javno tužilaštvo nije podiglo optužnicu protiv njega.
 
"To su bili šok i iznenađenje za Maricu jer je te informacije saznala iz medija. Uplašila se i da postupak neće biti nastavljen. Postupak će biti nastavljen, ali kao i u ostalim slučajevima i u ovom slučaju pokazalo se da je najveći problem medicinsko veštačenje. Postoji odbojnost veštaka da dostave blagovremeno svoja mišljenja i to utiče na odlaganje i odugovlačenje postupaka. Ne može se doći brzo do rezultata veštačenja ili veštačenja uopšte, a to je Tužilaštvu potrebno", rekla je u emisiji Dan uživo pravna zastupnica Marice Mihajlović i narodna poslanica Marina Mijatović.
 
Ona je navela i da smatra da iz prikupljene medicinske dokumentacije ima dovoljno dokaza da Tužilaštvo podigne optužnicu.
 
"Država šalje izuzetno negativnu poruku"
 
Ona kaže da im je oko 200 žena poslalo svoja loša iskustva.
 
"Izveštaj koji smo napravili uputili smo Ministarstvu zdravlja, Lekarskoj komori, Zaštitniku građana i ništa se nije promenilo. Jedino je poverenica za ravnopravnost objavila preporuke šta treba da se uradi u zdravstvenim ustanovama da u njima postoje ljudski uslovi. To je poražavajuće da koristimo te termine, da uslovi budu ljudski i to u okviru zdravstvenih ustanove gde su žene došle po pomoć", rekla je Mijatović i dodala:
 
"Ne razumem da je ministarka Stamenkovski uopšte mogla da izgovori to što je rekla jer su se medijima obratile upravo žene koje su izgubile decu. Na taj način se osuđuju te žene, koje su se javno izložile i ispričale svoja iskustva. I onda vas institucije praktično osuđuju jer zapravo želite da se sistem promeni. Šalje se jako negativna poruka. Evo ja njih sada pitam zašto nema volje da se to promeni i planiraju li da ikada da urade nešto? Evo i sada za klime u Narodnom Frontu kažu da se diže panika, a mi smo samo preneli poruke žena koje su nam se obratile", objasnila je Marina Mijatović.
 
Ona je istakla i da se država često brani time da "nema prijava za akušersko ili drugu vrstu nasilja, ili nezadovoljstva, ugrožavanja prava pacijenata" u zdravstvenim ustanovama.
  
Roditeljski portal Bebac tražio je od predsednika Vlade Miloša Vučevića da smeni ministarku za brigu o porodici i demografiju Milicu Đurđević Stamenkovski zbog relativizovanja akušerskog nasilja.
 
Bebac je u saopštenju naveo da je ta "neprimerena i neodgovorna izjava, ne samo uvredljiva za sve trudnice, majke i stručnjake koji se godinama bore za poboljšanje uslova u porodilištima, već je i duboko zabrinjavajuća jer dolazi od osobe koja je na čelu Ministarstva zaduženog za brigu o porodici i demografiju".
 
Ocenili su da se takvom izjavom ministarka diskvalifikovala kao ozbiljna sagovornica i saveznica u borbi za ženska prava i bolje uslove u porodilištima, te pokazala da "nije dorasla funkciji koju obavlja".