Društvo

Dr Jovčev: Najveća zabluda je da MMR vakcina izaziva autizam (VIDEO)

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Roditelji su suočeni sa brojnim zabludama i dezinformacijama o MMR vakcini, koja štiti od morbila (malih boginja), zauški i rubeole. Da bismo razjasnili najčešće mitove i objasnili značaj ove vakcine, razgovarali smo sa dr Suzanom Jovčev, pedijatrom u Domu zdravlja Požarevac.

Dr Jovčev objasnila je da je MMR vakcina skraćenica od morbila, zauški i rubeole - tri izuzetno zarazne bolesti koje mogu izazvati ozbiljne komplikacije.

,,Morbili su naročito zarazni, mogu izazvati komplikacije poput upale pluća i meningitisa. Zauške često dovode do sterilnosti kod muškaraca zbog upale testisa, dok rubeola može izazvati teške posledice kod trudnica, uključujući mrtvorođenje" ističe dr Jovčev.

Upitali smo je koji su najčešći mitovi i zablude koje roditelji imaju u vezi sa MMR vakcinom i autizmom.

,,Jedna od najrasprostranjenijih zabluda jeste da MMR vakcina izaziva autizam. To je apsolutno nemoguće i nema naučnih dokaza koji povezuju MMR vakcinu sa autizmom. Ovo je mit koji je izazvao mnogo nepotrebnog straha među roditeljima," naglašava ona.

Još jedan čest mit je da dete ne treba da primi vakcinu dok ne prohoda i ne progovori.

,,Vakcinacija je bezbedna između 13. i 15. meseca života. Čekanje do četvrte ili pete godine može povećati rizik od zaraze," objašnjava dr Jovčev.

Razgovarali smo i o posledicama smanjene vakcinacije za dete i širu zajednicu.

,,Ako obuhvat vakcinacijom padne ispod 95%, postoji rizik od epidemija. Već smo videli povratak bolesti poput morbila i velikog kašlja koje su bile skoro iskorenjene. Kolektivni imunitet je ključan za zaštitu onih koji ne mogu da se vakcinišu," kaže ona.

Pitali smo je kakve savete ima za roditelje koji su zabrinuti zbog potencijalnih nuspojava vakcina. Dr Jovčev istakla je da su normalne reakcije na vakcinu blaga temperatura i osip nakon 7 do 10 dana.

,,Pre svake vakcinacije, dete se pregleda i lekar odlučuje da li je dete zdravo i sposobno da primi vakcinu. Postoje trajne kontraindikacije za vakcinaciju, ali su one retke i vezane za teške imunodeficijencije i progresivna neurološka oboljenja," objašnjava ona.

Na kraju, razgovarali smo o trenutnom stanju vakcinacije u Braničevskom okrugu.

,,Oko 85% dece prima vakcine, ali to nije dovoljno. Najbolje bi bilo kad bi taj procenat porastao do 95%," kaže dr Jovčev.

Dr Jovčev apeluje na roditelje da se informišu iz pouzdanih izvora i da vakcinišu svoju decu kako bismo održali visok nivo kolektivnog imuniteta i zaštitili najugroženije članove zajednice.

,,Vakcinacija je ključna za sprečavanje ozbiljnih bolesti i komplikacija. Vratimo se osnovama i zaštitimo naše najmlađe," poručuje dr Jovčev.

Vakcina protiv morbila, zauški i rubeole igra ključnu ulogu u zaštiti dece od ozbiljnih i potencijalno opasnih bolesti.