Moj grad

Pavlović: Imamo osnova da sankcionišemo nesavesne potrošače

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Povodom aktuelne situacije sa vodosnabdevanjem u gradu, Boom93 je kontaktirao gradonačelnika Sašu Pavlovića. On nas je zamolio da mu sva pitanja dostavimo imejlom, a na taj način je i odgovorio.

Njegove odgovore prenosimo u celosti.

Gospodine gradonačelniče, nedavno su uvedene restrikcije vode u gradu, oglasio se i Štab za vanredne situacije. Da li su ove restrikcije bile neophodne i da li su se preduzele mere veće kontrole potrošnje vode od strane građana?
 
Restrikcije su uvedene kada svi apeli i molbe za racionalnom potrošnjom i korišćenjem vode za osnovne higijensko sanitarne potrebe, piće i pripremu hrane nisu naišli na željene efekte. Potrošnja vode na dnevnom nivou se kretala oko 27.000 m3 sa protokom koji je dostizao čak 340 l/s. Najviše su bile ugrožene visinske zone gde su se rezervoari brže ostajali bez vode nego što su se punili. U vreme najviše potrošnje voda nije ni stizala do rezervoara na drugoj i trećoj visinskoj zoni. Restrikcija su uvedene samo u kasnim noćnim časovima i u trajanju od 3 sata, kako bi se napunili rezervoari na visinskim zonama i omogućilo stanovnicima u ovom delu grada da imaju vodu tokom dana.
 
Koje mere Grad namerava da preduzme kako bi se dugoročno rešio problem prekomerne potrošnje vode i osigurala adekvatna vodovodna infrastruktura?

Grad Požarevac će kao i do sada nastaviti da podržava projekte JKP “Vodovod i kanalizacija” na razvoju i unapređenju vodovodne infrastrukture, a u skladu sa planovima i mogućnostima budžeta. Dugoročno rešavanje problema prekomerne potrošnje i obezbeđivanje dovoljnih količina vode za piće prioritet je Grada Požarevca. Što se same prekomerne potrošnje vode u ovom period tiče, napomenuo bih da je uz česte apele Vodovoda i obilaske na terenu od strane zaposlenih u preduzeću, komunalna inspekcija takođe opominjala građane tamo gde je zatečeno da se voda prekomerno i nesavesno troši. Svesni smo da kažnjavanje građana nije popularna mera. Međutim, imamo osnova i da sankcionišemo nesavesne potrošače, što ne bih isključio kao jednu od mera koju ćemo sprovoditi. Dugoročno rešenje zahteva sistamatizovano rešavanje vodovodne mreže , gde se pre izrade projekta rade merenja i hidraulički proračun delova grada, napomenuo bih da će u narednom periodu krenuti realizacija zamene cevovoda na nekoliko bitnih potisnih cevovoda u Požarevcu na kojima smo detektovali probleme u prethodnom periodu. U toku je izrada projekta za potez gradištanskog puta sa svim bočnim ulicama a na osnovu predhodno urađenog hidrauličkog proračuna. Takođe, radi se hidraulički proračun poteza Cane Babović – Slobodarska, sa bočnim ulicama kao i druga linija.
 
Postoje li konkretni dokazi da je prekomerna potrošnja vode od strane građana jedini razlog za uvođenje restrikcija ili postoje i drugi faktori kao što su gubici na sistemu, jer godinama se već iznose podaci i od strane stručne javnosti, a i opozicije da su gubici na mreži veći od 50 posto?
 
Prekomerna potrošnja vode je dovela do toga da u visinskim delovima grada dolazi do čestih nestašica vode u sušnom periodu. Što se tiče gubitaka na sistemu vodosnabdevanja, ti gubici nisu nešto što je karakteristično za aktuleni period i prisutni su kontinuirano, čak i u vremenu kada su pojedini  predstavnici iz sadašnje opozicije bili na vlasti.

Gubici na mreži su inače, na nivou proseka Srbije i po tom pitanju Požarevac nije poseban u odnosu na druge gradove. Pritom, gubici nisu samo pucanja na mreži, već na njih utiču i nelegalni priključci, krađa vode, kako sa mreže, tako hidranata kao i nenaplaćena potraživanja od dužnika. Što se tiče potrošnje vode po domaćinstvima, dovoljno je u jutarnjim i večernjim satima proći gradom i videti velike količine vode koja izlazi iz dvorišta u kojima se rashlađuju betonske površine. Na ulici voda se čak koristi za rashlađivanje trotoara i delova asfalta ispred kuća. Obratite pažnju i videćete zelene travnate površine po nekim dvorištima, koja odskaču od drugih u kojima je trava proređena i osušena. Inače, u prethodnom periodu pokrenut je niz mera od strane “Vodovoda i kanalizacije” Požarevac kako bi se efikasnije otkrivala neovlašćena potrošnja vode kako kod fizičkih, tako i kod pravnih subjekata. Jedan takav projekat učestvuje i u javnim radovima. 
 
U kojoj meri se kontroliše izgradnja stambenih i poslovnih objekata i da li se poštuju procedure koje su neophodne za nesmetano vodosnabdevanje svih okolnih objekata?

Izgradnja stambenih i poslovnih objekata je regulisana Zakonom o planiranju i izgradnji, Pravilnikom za projektovanje stambenih zgrada, lokalnim planovima za različite zone i ostalim zakonima i pravilnicima koji regulišu različit tip izgradnje. U toku postupka pribavljanja dozvola za izgradnju nadležne službe za poslove urbanizma lokalne samouprave kontrolišu usklađenost sa napred navedenim i u postupku objedinjene procedure pribavljaju se po službenoj dužnosti tehnički uslovi za projektovanje i priključenje svih nadležnih imalaca javnih ovlašćenja. Između ostalog i JKP "Vodovod i kanalzicaija" u trenutku izdavanja uslova daje mogućnosti projektovanja i priključenja novoplaniranog objekta u odnosu na opterećenje sistema postojećim korisnicima i daje saglasnost na buduće priključenje ili nemogućnost izdavanja istog u tom postupku. Svaka nadležna služba ili imalac javnih ovlašćenja svojim uslovima i saglasnostima garantuje za zakonitost sprovedene procedure, a za sve sprovedene postupke do izdavanja dozvola za izgradnju i upotrebne dozvole kontrolu vrši nadležno Ministarstvo kroz Centralni sistem objedinjenih procedura.
 
Da li je gradski plan za razvoj infrastrukture (uključujući vodovodnu mrežu) usklađen sa rastom broja novih stambenih objekata?

Mogli bismo da kažemo da u svemu što danas radimo nastojimo da pratimo zakone i planske dokumente koji su
osnov, kao što je Plan generalne regulacije i niža planska dokumenta. 

Međutim, izuzetno je teško i nemoguće preko noći uskladiti razvoj infrastrukture sa brojem novih stambenih objekata. Pod stambenim objektima ne bi trebalo posmatrati isključivo nove stambene zgrade u centru grada. Izgrađen je veliki  broj porodičnih stambenih objekata van gradskog jezgra, od kojih značajan broj nelegalno, sa divljim priključcima na vodovodnu mrežu. Uredbom Vlade Srbije o priključenju nelegalnih objekata, podneto je svega oko 300 zahteva, dok je prema procenama broj nelegalnih objekata daleko veći. Recimo, na delu gradskog brda gde ćemo raditi zamenu više od jednog kilometra mreže, cevovod je svojevremeno projektovan po drugačijim planovima za daleko manje naselje. U međuvremenu je došlo do ekspanzije gradnje i doseljavanja. U nekim ranijim vremenima nije se mnogo vodilo računa o planiranju i izgradnji i to je neki ceh koji danas plaćamo. U skladu s mogućnostima, sukcesivno, svuda gde postoji potreba unapređivaćemo postojeću infrastrukturu potrebama građana. 
 
Zašto Grad ne preduzima mere, kampanju koja bi podigla svest građana za ravnomerno i odgovorno trošenje vode tokom letnjih meseci, a naročito tokom tropskih talasa? Da li smatrate da je ove godine napravljen propust?

Apsolutno ne smatram da je napravljen bilo kakav propust. Podsećam da je u periodima tropskih dana i noći, “Vodovod i kanalizacija” preko medija u više navrata apelovao na potrošače da racionalno troše vodu iz gradskog vodovoda Požarevca. Osnivač “Vodovoda i kanalizacije” je Grad Požarevac i smatramo da uz pomoć vašeg i ostalih medija u Požarevcu, kontinuiranim, pravovremenim informisanjem u javnom interesu nije postojala potreba za pravljenjem novih medijskih i drugih kampanja koje bi morale da se  finansiraju iz lokalnog budžeta. Mogu da iskoristim ovu priliku da pored niza apela ovog leta ponovo pozovem Požarevljane da pokažu solidarnost prema svojim sugrađanima. Vode ima dovoljno za sve, samo ako je ne razbacujemo. To je nažalost, svima vrlo jasno.
 

Dokle se stiglo sa fabrikom vode?

Podsećam da je izgradnjom sedam dubinskih bunara na izvorištu vode u Požarevcu, Grad obezbedio dovoljne količine vode adekvatne kapacitetima sistema vodosnabdevanja. Ponoviću da je u špicevima potrošnje tokom sušnog perioda sa izvorišta plasirano čak do 340 sekundnih litara vode. Pretpostavljam da ste upoznati da bilo kakva fabrika vode na izvorištima Ključ/Meminac odavno nije u planovima Grada Požarevca. Međutim, jedna fabrika za preradu vode manjeg kapaciteta jeste u planu formiranja izvorišta “Jagodica” u ataru sela Ostrovo. Sa izvorištem „Jagodica“ obezbedićemo dodatnih 400 sekundnih litara zdrave pijaće vode u sistemu. Sa ovog izvorišta vodu će dobijati građani Kostolca i okolnih naselja, ali i meštani sela u priobalju Velike Morave. U toku je izrada Plana detaljne regulacije novog vodoizvorišta, nakon čega će se pristupiti izradi projektne dokumentacije a na samoj novoj lokaciji već imamo izbušene istražne bunare koje smo uradili u ovoj i prošloj godini.
 

Da li ste upoznati sa time da voda u gradu izvire iz asfalta na nekoliko lokacija, na primer, u ulicama Roze Luksemburg, Slobodarska, Radovana Dragovića?

Naravno da sam upoznat i smatram da kao gradonačelnik ne smem sebi da dozvolim da ne budem informisan o dešavanjima i pojavama u Požarevcu, Kostolcu i našim selima. Upućen sam da su havarije na vodovodnoj mreži bile učestalije u ovom sušnom periodu zbog velikih oscilacija pritiska u cevima na delovima mreže koja je stara više decenija. Situacija je takva da su u prethodnih mesec dana havarije bile češće nego što je bilo moguće otkloniti postojeće kvarove. Sva pucanja cevi u gradu rešavaju se prema prioritetima i tehničkim mogućnostima. Kada je pukao potisni cevovod u Jugovićevoj odmah je moralo da se reaguje jer takav kvar koji bez vode ostavlja hiljade ljudi ne možete da poredite sa curenjima na manjim profilima u sporednim ulicama. Sve će doći na red i molimo građane za razumevanje.
 
U kojoj meri Grad može da pomogne JKP "Vodovod i kanalizacija" da se taj problem reši? 

Ponovo bih istakao da je Grad Požarevac osnivač JKP “Vodovod i kanalizacija”, kao i da se projekti javnog komunalnog preduzeća na unapređenju i razvoju sistema vodosnabdevanja finansiraju kroz budžetske programe. Inače, određene projekte sam već spomenuo u odgovorima na ranija pitanja.