Društvo

Osuđenice stekle sertifikate za pokretanje posla po isteku kazne

FOto: Pixabay ilustracija

FOto: Pixabay ilustracija

Osuđenice koje se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu završile su sertifikovanu obuku za pokretanje posla po isteku kazne koju je u saradnji sa ovim zavodom organizovala Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“, saopšteno je iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

„Osuđenice su stekle neophodno znanje o regulativi za osnivanje firme, o izradi biznis plana sa kojim treba da se obrate državnim i nevladinim organizacijama koje mogu da im budu podrška da se finansijski osamostal“, rekao je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević.

On je naveo da je među osuđenicama bilo i onih koje su se po prvi put susrele sa ovom materijom, ali i nemali broj onih sa iskustvom u poslovanju stečenim pre dolaska na izdržavanje kazne tako da im je ova obuka omogućila da svoje znanje i veštine još više unaprede.

„Posebno je ranjiva kategorija osuđenica koje su po prvi put izgradile svoje radne navike i veštine u ovom zavodu, na osnovu čega su stekle i sertifikate za deficitarna zanimanja poput onih za poslove krojača, manikira, pedikira, zatim na poslovima uzgajanja povrća i cveća u plasteniku”, rekao je Carević.

Direktor Uprave je naglasio da svi programi u kazneno-popravnim zavodima imaju za cilj da olakšaju povratak bivših osuđenih lica u zajednicu koja sa, druge strane, treba da im ukaže poverenje i pruži priliku da se zaposle na osnovu stečenog znanja i radnog iskustva na traženim i vrlo zahtevnim poslovima, kao što je posao varioca.

“Mnoge bivše osuđenice su obavestile zavod da su se zaposlile u krojačkim pogonima i kozmetičkim salonima ili da su sa članovima svoje porodice pokrenule proizvodnju cveća u plastenicima zbog čega ćemo i dalje nastaviti da sprovodimo programe koji su dali konkretne rezultate u praksi”, rekao je on.

Carević je poručio da je na poslodavcima da prepoznaju koliki je značaj ovih programa jer, kako je istakao, zapošljavanjem jedne potencijalno marginalizovane osobe finansijsku sigurnost dobija cela porodica u kojoj najčešće žive i deca.