Društvo

Kako je živeti pored rudnika: Neki poslanici to dobro znaju, neki tvrde da znaju

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

Kako je to živeti pored rudnika pitali su se poslanici republičkog parlamenta. Neki to dobro znaju, neki tvrde da znaju.

Dok gledaju kako izgleda jaloviše borskog rudnika kada počne oluja, stanovnici mogu samo da broje kamione koji iz rudnika izlaze jer druge podatke nemaju.

U unutrašnjosti rudnika Bor sumpor se mnogo oseća. Reka, ako se tako može nazvati, prekrivena je bakarnom bojom.

Međutim, kažu poslanici vladajuće koalicije, bilo je mnogo gore pa se niko nije bunio.

„Moja majka je iz Negotina, iz istočne Srbije, veoma dobro znam šta su i Bor i Majdanpek. Tamo je 20 puta bilo veće zagađenje u bivšoj SFRJ i niko se nije bunio i tražio da zatvore rudnik“, kaže poslanik SNS-a Vladimir Đukanović.

„Na vrhu Doma zdravlja postavili ste ekran na kom se iznose podaci o sumpor-dioksidu koji jeste konačno sveden u zakonske granice, ali na njemu nema podataka o teškim metalima kojima smo abnormalno mnogo izloženi i koji su direktni uzročnici kancera“, kaže Živković.

„Ovde je suština zašto danas tražite da zatvarate rudnik je da ne bi kineski investitor radio. Valjda je potrebno oterati kineskog investitora“, rekao je Đukanović.

„Kažu da ja želim da se zatvore rudnik i fabrika. Moj deda je poginuo u tom rudniku moji roditelji su ga gradili. Ja sam rudarsko dete. Rudnik i fabrika moraju da rade, ali po zakonima države Srbije i u korist građana Srbije“, odgovara Živković.

Poučeni situacijom iz Bora, poslanici treći dan u Skupštini Srbije pitaju vlast o litijumu i rudniku u Gornjim Nedeljicama, dok vlast preko svojih društvenih mreža počinje kampanju u korist projekta Jadar od ministarke Đedović do bivšeg košarkaša i sada podlanika SNS-a Dejana Tomaševića.