Društvo

Nova grupa udruženja poljoprivrednika Srbije sutra sa Vučevićem o neispunjenim obećanjima iz 2023.

FOTO: Boom93

FOTO: Boom93

Udruženja poljoprivrednika Srbije, koja su prošle godine pokrenula proteste na ulici, razgovaraće sutra sa premijerom Milošem Vučevićem o neispunjenim obećanjima iz 2023. godine.

Oni su zahtev za razgovor uputili još sredinom maja ove godine, odmah nakon izbora novog ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića, a on im je obećao da će ih primiti krajem meseca, ali poziv do sada nije stigao.
 
Na nedavni obnovljeni zahtev za razgovor te grupe poljoprivrednika, ali sada sa Vučevićem i Brnabić, jer ih Martinović nije primio, Vlada Srbije je ponudila razgovor sa Martinovićem i savetnikom premijera Danilom Golubovićem, ali su poljoprivrednici to odbili.
 
Nakon toga dobili su poziv da sutra na sastanak sa Vučevićem, Marinovićem i Brnabić, u Vladu Srbije dođu u 13 sati.
 
Sastanak su zakazali Udruženje poljoprivrednika Subotice, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Savez udruženja poljoprivrednika Banata, Udruženje Aradac, Novoseljanski paori, Banatska crnica i Dolovački paori.
Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao je danas za Betu da potpisanim Sporazumom 22. jula između Ministarstva poljoprivrede i nekoliko udruženja koja su podržala prošlogodišnje proteste nisu ispunjeni svi zahtevi iz pregovora, 26. novembra 2023. godine u Kisaču, pa će zbog toga sutra insistirati na doslovnom ispunjenju svih zahteva.
 
Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede potpisan je 22. jula između Ministarstva poljoprivrede i Udruženja poljoprivrednika "Stig", Požarevac, Udruženja poljoprivrednika "Severni Banat-Kikinda", Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, Udruženja "Složni Pidikanci" i Udruženja poljoprivrednika "Brestovački ratar", Banatski Brestovac.
 
Potpisivanju Sporazuma nisu, kako je navelo Ministarstvo poljoprirede, prisustvovali predstavnici Udruženja proizvođača mleka "Naše mleko" i Udruženja "Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije".
 
"Krajem novembra prošle godine na pregovorima u Kisaču, nakon blokade puteva, sa tadašnjom premijerkom Anom Brnabić, koja je vodila pregovore, tražili smo da se uredi berza. Formirana je radna grupa za rad na tome i na pregovorima prošle nedelje je opet pominjano da će se formirati nova radna grupa, a nas interesuje šta je sa starom i zašto se do sada nije odmaklo od mrtve tačke u radu oko uređenja berze, a prošlo je skoro godinu dana", rekao je Matkovć.
 
Dodao je da na tom prošlonedeljnom sastanku nije bilo reči o rešavanju problema astronomskih dugova prema Penzijskom fondu, a traženo je da se otpišu i promeni zakon kako bi svaki poljoprivrednik plaćao doprinose prema ekonomskoj snazi, a ne svi podjednako.
 
Matković je rekao da je zahtev prošle godine bio i da se obezbedi dizel bez akcize na svim benziskim stanicama i da osnovne subvencije iznose 35.000 po hektaru.
 
Brnabić je tada, kako je rekao, obećala isplatu prvog dela subvencija od 18.000 dinara do 31. marta ove godine, a još nisu svima isplaćene.
 
Vučević je prošle nedelje obećao da će drugi deo subvencije od 17.000 dinara, za koju je Brnabić insistirala da je dobiju samo oni poljoprivrednici koji su kupili sertifikovano seme, stići tek krajem ove godine.
 
Tako, kako je rekao Matković, nije ispunjeno ni to obećanje da osnovna subvencija po hektaru bude za sve 35.000 dinara jer je Brnabić obećala 17.000 dinara, ali samo za sertifikovano seme kada je setva završena i mnogi, zbog nedostatka novca, koristili seme sa "tavana" koje daje i manji prinos. 
 
Matković je rekao da je obećano i da će se rešiti pravni osnov za upis parcela sa nerešenim vlasničkim statusom, uzetih u zakup, a prošle nedelje Vučević je obećao da će se tek u septembru ove godine naći modalitet za realizaciju tog zahteva, što znači da ti poljoprivrednici ove godine neće dobiti subvencije.
 
Nejasno je, kako je rekao Matković i šta znači u Sporazumu da će subvencija za domaće junice biti povećana sa 40.000 na 100.000 dinara, ali jednokratno.
 
"Tražimo da se stočarima poveća subvencija kao trajna mera, a ne jednokratno da bi mogli da planiraju proizvodnju", rekao je Matković.
 
Interesantno je da u Sporazumu sa Ministarstvom poljoprivrede od 22. jula ove godine piše da je njime "definisano da će poljoprivredna udruženja koja su ga potpisala svu komunikaciju u budućnosti nastaviti mirnim putem, bez izlazaka na ulice i blokiranja istih, kao i da, u slučaju poštovanja odredbi ovog sporazuma, neće postavljati dodatne zahteve".