Društvo

Voda i dalje nije za piće – Zašto građani nemaju ispravnu vodu tokom letnjih vrućina?

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Na osnovu rezultata ispitivanja vode 23. aprila 2024. godine, sa izvorišta PPV Mlava, Štab za vanredne situacije Grada Požarevca usvojio je zaključak kojim se voda iz te mreže može koristiti isključivo za sanitarne potrebe.

Od tada ovaj problem nije rešen. 

Boom 93 kontaktirao je Zavod za javno zdravlje Požarevac gde se prema analizama voda i dalje ne preporučuje za piće i pripremu hrane zbog izmenjenog mirisa.

Iako je mikrobiološki ispravna, voda iz ovog izvorišta može se koristiti isključivo za sanitarno-higijenske potrebe, kao što su kupanje, umivanje, pranje zuba, sudova, voća i povrća, kao i za zalivanje.

Analize vode na izvorištu Mlava obavljaju se tri puta mesečno u skladu sa Pravilnikom za vode za piće.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravlje, prema poslednjim rezultatima redovnih analiza od 9. jula 2024. godine, zabeležen je slab miris u vodi. Zavod je takođe naveo da se vanredne analize rade po zahtevu JKP VIK Požarevac. Poslednje redovne analize su sprovedene 23. jula 2024. godine, dok su vanredne analize izvršene 25. jula 2024. godine i još uvek su u toku.

Rezultati svih analiza dostavljaju se JKP VIK Požarevac, koje je naručilac ispitivanja, a u slučaju neispravnih rezultata, obaveštava se i Republička sanitarna inspekcija Požarevac. Da bi voda sa izvorišta Mlava ponovo bila proglašena bezbednom za sve namene, potrebno je da tri uzastopne analize budu zdravstveno bezbedne.