Društvo

Sud o neodređivanju pritvora mladiću koji je udario oca s kolicima: Tužilaštvo tražilo pritvor samo po jednom osnovu

Foto/ Suđenje /ilustracija pixabay

Foto/ Suđenje /ilustracija pixabay

Već danima traje polemika u javnosti zašto sud nije odredio pritvor mladiću koji je osumnjičen da je u beogradskom naselju Vračar, nakon rasprave, naneo teške telesne povrede čoveku koji je gurao bebu u kolicima. Sudeći po svemu što se do sada zna, odgovornost za to što mladić nije zadržan u pritvoru može se tražiti i u tužilaštvu i u sudu. Naime, tužilaštvo je sudu predložilo da mu pritvor odredi samo po jednoj tački i to zbog opasnosti da ne utiče na svedoke, a sud je smatrao da se ta mera može primeniti i lakšim putem, davanjem zabrane prilaska žrtvi i svedocima.

Podsetimo, L.T. (19) je dok se isparkiravao sa parkinga vozilom unazad na pešačkom prelazu u ulici Novopazarska prvo putničkim vozilom kojim je upravljao zakačio kolica u kojima se nalazila beba od sedam meseci, zatim izašao iz vozila i oštećenom R.D. (37), ocu deteta, zatvorenim šakama naneo udarce u predelu glave koji je tom prilikom zadobio teške telesne povrede u vidu preloma kostiju lica. 
Prvo osnovno tužilaštvo nakon saslušanja predložilo je sudu da osumnjičenom L.T. odredi pritvor shodno članu 211 stav 1 tačka 2 Zakonika o krivičnom postupku imajući u vidu da tužilaštvo smatra da postoje osobite okolnosti koje ukazuju da bi osumnjičeni boravkom na slobodi ometao krivični postupak uticajem na svedoke. 
 
U Tužilaštvu za Insajder navode da je ceneći sve činjenice i okolnosti koje se tiču osnova za određivanje pritvora prema osumnjičnom, postupajući javni tužilac podneo predlog za određivanje pritvora shodno članu 211 stav 1 tačka 2 Zakonika o krivičnom postupku s obzirom na to da je utvrđeno da na strani osumnjičenog postoje osobite okolnosti koje ukazuju da bi osumnjičeni boravkom na slobodi ometao postupak uticajem na svedoke, dok na osnovu svih raspoloživih dokaza i utvrđenog činjeničnog stanja nije utvrđeno postojanje drugih zakonskih osnova za određivanje pritvora prema osumnjičenom, imajući u vidu da je osumnjičeni nesuđivano lice, koje ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije
Predlog da se pritvor odredi po toj jednoj tački Prvi osnovni sud je odbio ocenjujući da će mera koju je tužilaštvo predložilo biti ispunjena i ako se prema osumnjičenom odredi mera zabrane prilaženja, sastajanja ili komunikacije sa određenim licima. Na ovakvu odluku suda tužilaštvo je uložilo žalbu i čeka se konačna odluka Prvog osnovnog suda u Beogradu.