Društvo

Osetljiva medicinska dokumentacija „na izvolite“: Kako – tri instituta bez odgovora

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Osetljiva medicinska dokumentacija na izvolite - na Iriškom vencu, u nekadašnjem bolničkom kompleksu za plućne bolesti. Tamo se u potpuno neobezbeđenom i otključanom objektu nalazi arhiva sa osetljivim ličnim i medicinskim podacima. Na pitanje kako je to moguće - od tri instituta koja su za ovu arhivu odgovorna, odgovore nismo dobili, piše N1.

Medicinski kartoni, istorije bolesti, izveštaji lekara, dijagnoze, terapije, medicinski otpad, sve to, umesto kao strogo čuvana arhiva, stoji na izvolte u neobezbeđenom, otključanom objektu kompleksa nekadašnje bolnice za plućne bolesti.

„Podatke koji se odnose na same pacijente, dakle to su lični podaci, JMBG-ovi, takođe lekarski izveštaji sa onkologije itd. To su svi podaci, koji su zakonom zaštićeni“, kaže Milan Vasiljević, pokrajinski poslanik iz redova SSP-a.

I ovaj slučaj je realna ilustracija stanja u našoj zemlji, upozorava nekadašnji poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

„Nekoliko odredbi predviđa i prekršajnu odgovornost. Mislim da su kazne do, ako se ne varam, do tri miliona dinara za ustanovu koja takve podatke učini dostrupnim nekom“, kaže Rodoljub Šabić.

Potpuno nezaštićeno na gomili stoje i ugovori o javnim nabavkama.

„U tim dokumentacijama koji su sortirani po određenom redosledu postoji gomila takođe ličnih podataka, a postoje takođe i mali milion, može se reći blanko menica, koje su po zakonu o izvršenju obezbeđenju vreodostojne isprave i sigurno da neko može da proba da i to zloupotrebi. Dakle, ima javnih nabavki iz 2014., 2013., 2015. godine, takođe ima foldera gde piše 2023. godina, gde piše 2022 godina itd“, objašnjava Vasiljević.

„Reč je o nečem, što ne sme da se događa, što vrlo često za konsekvencu ima zloupotrebu, ali što nezavisno o spekulacijama o zloupotrebama, ne sme da se događa“, kaže Šabić.

Svako ko osetljive podatke i podatke o ličnosti učini dostupnim trećim licima bez zakonskog osnova čini krivično delo i postoji više nego dovoljno indicija da se u tom slučaju angažuje i javno tužilaštvo, zaključuje Šabić, ali sumnja da će nadležni reagovati.