Društvo

N1 vas vodi u poslednji obilazak hotela Jugoslavija pre nego što zauvek nestane u oblaku prašine

foto: printskrin/YT

foto: printskrin/YT

Beogradski hotel "Jugoslavija" uskoro će doživeti sudbinu države čije ime nosi. Kako saznaje N1, svi zakupci prostora u ovom objektu dobili su rok do 31. avgusta da se isele iz njega. Nakon toga, "Jugoslavija" će biti srušena, a na njenom mestu biće izgrađen luksuzni višenamenski kompleks sa hotelom "Ric-Karlton" (Ritz-Carlton). N1 vas ekskluzivno vodi u obilazak nekada najprestižnijeg prestoničkog hotela, pre nego što zauvek nestane u oblaku prašine.

Hotel „Jugoslavija“ otvoren je u avgustu 1969. godine. Nekada je bio najveći i najprestižniji beogradski hotel – sa više od 600 soba i apartmana u kojima su, između ostalih, boravili i predsednici SAD Džimi Karter i Ričard Nikson, britanska kraljica Elizabeta Druga, astronauti koji su prvi kročili na Mesec – Nil Armstrong i Baz Oldrin, muzička zvezda Tina Tarner i mnogi drugi.

„Juga“ još na koncu bivše države počela da gubi trku sa međunarodnim hotelskim lancima koji su otvorili svoje objekte u Beograd (Interkontinental i Hajat), 1999. je dva puta pogođena NATO projektilima, posle čega je zatvorila svoja vrata. Prodata je 2006. godine za 31,3 miliona evra kompaniji „Alpe Adria Hoteli“ koja je najavljivala novi život „Jugoslavije“ pod međunarodnim brendom „Kepminski“.

Obećani „fejslifting“, međutim, nije se nikada desio – sve najave rekonstrukcije završavale su se objavljivanjem spektakularnih vizualizacija u medijima.

Sudbina hotela je, čini se, zapečaćena 22. marta 2024. kada je „Jugoslavija“ prodata kompaniji „Milenijum tim“. Ono o čemu se pre prodaje spekulisalo, ubrzo je i zvanično potvrđeno – novi vlasnik planira da sruši postojeći objekat i na njegovom mestu izgradi luksuzni višenamenski kompleks sa hotelom „Ric-Karlton“.

„Jugoslavija“, dakle, broji svoje poslednje dane. Kako N1 saznaje, svi zakupci prostora u ovom objektu dobili su rok da se isele do 31. avgusta. Hotel će nakon toga postati gradilište, odnosno prvo „rušilište“, budući da već u septembru na teren stupaju mašine koje bi trebalo da uklone nekada najmoderniji beogradski hotel koji će ustupiti mesto luksuznom „Ricu“.

Gosti hotela nisu ni svesni šta im se nalazi iznad glave
Hotel „Jugoslavija“ je u trenutku objavljivanja ovog teksta formalno i dalje hotel, ali ne još zadugo. Privatni zakupac je 2013. godine renovirao deo objekta (132 sobe na trećem, četvrtom i šestom spratu) i pretvorio ga u garni hotel (noćenje sa doručkom) sa tri zvezdice. Rezervacije u ovom hotelu nisu moguće posle 18. avgusta. Poslednji gosti koji trenutno borave u ovom hotelu, čini se, nisu ni svesni šta se nalazi ispod i iznad njih. N1 se na licu mesta uverio da je hotel „Jugoslavija“ danas veoma daleko od nekadašnjeg sjaja.

Deo prvog i drugog sprata korišćen je prethodnih godina kao poslovni prostor. Zakupci su, kako nam je rečeno, imali slobodu da prostor organizuju po svojoj želji – sobe su spajane, adaptirane, pregrađivane prema potrebama zakupaca. Danas je većina njih iseljena, a mračni hodnici nekadašnjeg hotela i sobe koje su služile kao kancelarijski prostor mahom su pusti.

Više na LINKu.