Društvo

Protesti protiv litijuma širom Srbije: „Narod je sa jedne strane fronta, a sa druge Rio Tinto i Vlada“

Foto: Insajder/print screen

Foto: Insajder/print screen

Protiv iskopavanja litijuma ustalo je Valjevo, a za njim su usledili Loznica, Grocka, Preljina, Koceljeva, Negotin. Za ponedeljak su protesti najavljeni u Kraljevu, Šapcu, Aranđelovcu i Ljigu. U utorak u Kosjeriću i Mladenovcu.

Aktivistkinja Marijana Petrović iz Aranđelovca rekla je za N1 da će protest u Aranđelovcu ujedno biti i protest podrške građanima širom Srbije i Gornjim Nedeljicama na prvom mestu gde se trenutno vodi najveća borba.

„Aranđelovac i Bukulja se nalaze na zvaničnom spisku za rudarenje koji je dostupan na sajtu Ministarstva energetike i rudarstva. Smatramo da otvaranje rudnika litijuma u Loznici može da bude apsolutno pogubno po sve nas. Dakle, svi smo svedoci toga i praksa je pokazala šta se desi kada se otvori rudnik litijuma bilo gde u svetu i kakve ekološke katastrofe nakon toga nastaju“, ističe. 

Aktivistkinja ističe da je Aranđelovac banjsko mesto i da je prva asocijacija da je to grad pod Bukuljom.

„Mislimo da smo sa razlogom i opravdano uplašeni s obzirom na činjenicu da je Ministarstvo energetike i rudarstva u periodu od 2004. do 2024. godine donelo rešenja kojima se dodeljuje istraživanje na 63 područja. U Kragujevcu postoji čak 6 nalazišta, u Topoli takođe 6, u Rači 3, u Kniću 3, u Aranđelovcu čak 8. Dakle, na zvaničnom spisku nalaze se i Aranđelovac i Bukulja. Mi smatramo, dakle, da imamo i više nego dovoljan razlog da izađemo, da se okupimo u što većem broju i da pokažemo odlučnost ovoj borbi“, navodi.

Na protestu će govoriti profesorka hemije Karolina Aleksandrović, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu dr Ratko Ristić i košarkaški reprezentativac Vladimir Štimac.

Više na LINKU.